Maken de Oranje Leeuwinnen kans tegen Japan?

Bijna 48 uur nadat het Nederlands vrouwenelftal een gelijkspel behaalde tegen Canada, kreeg de ploeg van bondscoach Roger Reijners eindelijk te horen wie de tegenstander in de achtste finale is: Japan. Hoe veel kans maken de Leeuwinnen tegen de regerend wereldkampioen?

Het eerste vrouwen-WK van Nederland is om verschillende redenen een stroef toernooi te noemen. Allereerst wordt het thuisland door de doorsnee voetballiefhebber niet gezien als voetballand bij uitstek gezien. En het is leuk dat ‘wij’ ook meedoen, maar de Leeuwinnen spelen als de meerderheid van Nederland al op één oor ligt. Daarnaast is het voetbal van de vrouwen tot nu toe nog niet om over naar huis te schrijven. Nieuw-Zeeland werd met 1-0 verslagen, daarna volgde de ronduit slechte vertoning tegen China (1-0 verlies) en het sluitstuk werd gevormd door een licht hoopgevend gelijkspel tegen gastland Canada.

Vrouwenvoetbal was al niet populair, en dat had tot gevolg dat er alleen Oranjekoorts te meten viel bij de familie Barend. Terwijl de nieuwe FIFA-regels toch een zetje in de goede richting hebben gegeven. Nederland plaatste zich namelijk via play-offs die alleen werden gespeeld, omdat er meer tickets waren te verdelen, namelijk 24 in plaats van de traditionele 16. In de poulefase redde de ploeg het ook met de hakken over de sloot. Door het vreemde aantal deelnemers, mochten de beste nummers 3 ook naar de volgende ronde. Zonder deze regel was Oranje gewoon als de derde ploeg in de groep naar huis gestuurd.

Maar laten we het van de positieve kant bekijken. Nederland is bij het WK-debuut niet roemloos en puntloos naar huis gestuurd. Twee goals voor én twee goals tegen en vier punten verder is de ploeg nog steeds present.

In Japan heeft Nederland een zeer lastige ploeg getroffen, dat is het lot dat de nummer drie van een poule is beschoren. Een overwinning is nodig om de – naar nu blijkt behoorlijk ambitieuze – doelstelling te halen. Om mee te mogen doen aan de Olympisch Spelen, moeten Miedema en co namelijk bij de beste drie Europese landen van het toernooi horen. Momenteel zijn er nog zeven van de acht Europese landen actief, alleen Spanje is al naar huis. Van die zeven vallen er sowieso twee af, want Duitsland speelt tegen Zweden en Engeland kan zich niet kwalificeren, omdat het land op de Olympische Spelen onderdeel is van Groot-Brittanië. Mocht Nederland de kwartfinale halen, dan wordt de ploeg in het slechtste geval vergezeld door vier andere landen. En moet ook de kwartfinale (tegen Brazilië of Australië) óók gewonnen worden.

Maar laten we niet te veel op de zaken vooruitlopen. De eerstvolgende horde is Japan. De stijgende lijn in het spel biedt enigszins hoop. En toptalent Vivianne Miedema voelt zich ook fitter dan aan het begin van het toernooi. Als extra motivatie zou coach Reijners een dvd’tje van Nederland – Spanje bij de mannen kunnen laten zien. Dan weten de vrouwen hoe je een regerend wereldkampioen verslaat.

UPDATE: Inmiddels zijn Zweden, Noorwegen en Zwitserland uitgeschakeld. Mocht Nederland dus winnen van Japan en zich plaatsen voor de kwartfinale, gaat het evenals Frankrijk en Duitsland naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Afbeelding bovenaan: onze11.nl
Afbeelding hieronder: Buitenkant Voet

Schermafbeelding 2015-06-23 om 21.12.23