Sergi Samper, El Pirlo de la cantera

Hij begon zijn sportcarrière als tennisser bij de plaatselijke vereniging CT Barcino en wilde in de voetsporen gaan treden van zijn landgenoot Rafaël Nadal. Totdat opa Jordi tegen hem zei: “Ik breng je naar Barca, je bent een voetballer.” Die keuze kan heel veel moois gaan brengen voor Sergi Samper.

Opa Jordi zag namelijk de kwaliteiten van zijn kleinzoon en bracht hem naar La Masia. De Cantera van FC Barcelona. Vrijwel direct na zijn test werd hij aangenomen bij Barcelona en ging hij spelen voor de Benjamín b’tjes, een soort onder de 10 hier in Nederland. Sindsdien doorliep hij alle jeugdelftallen en mocht hij dit seizoen aansluiten bij de eerste selectie van de kersverse Champions League-winnaar. Vorig seizoen leidde hij een van de beste generaties van de club naar de Nike Premier Cup, de landelijke competitie, het kampioenschap van Catalonië én het prestigieuze MIC toernooi, waar hij de beslissende strafschop in de finale tegen Espanyol scoorde.

Door lokale journalisten en trainers van Barcelona wordt hij vergeleken met Pirlo wat hem de bijnaam ‘El Pirlo de la cantera’ oplevert. Sergi Samper is 19 jaar en tekende een contract tot en met 2017. Samper heeft een verfijnde balbehandeling, speelt ballen succesvol vooruit en beschikt over een briljant spelinzicht. Wat hij nu nog mist, is de ervaring in het profvoetbal die hij ongetwijfeld snel op gaat doen.

Afgelopen zaterdag zat hij al bij de selectie voor de Champions League-finale maar helaas mocht hij geen minuten maken. Een ontmoeting met zijn voetbalvader Andrea Pirlo laat dus op zich wachten. Samper maakte al wel minuten in de groepsfase van de Champions League, op zijn favoriete positie als ‘6’ voor de verdediging. Daar heeft Barcelona alleen nog een heel goede voetballer lopen in de naam van Sergio Busquets. Sergi en Sergio zijn als koningen in het anticiperen en weten een doorgang van de tegenstander middels een simpele loopbeweging gemakkelijk te voorkomen.

Hoe dan ook, Samper is geen Busquets en Busquets is geen Samper. Samper is een totaal andere verdedigende middenvelder dan Busquets. Meer vergelijkbaar met Pirlo en de oude Guardiola op deze positie. Samper heeft een pass die Pirlo nog bijna jaloers doet maken, nou, bijna dan. Het exponent van La Masia combineert de positiespel kwaliteiten van Guardiola en de pass van Pirlo met de verdedigende verrichtingen van Busquets wat hem maakt tot een über-moderne verdedigende middenvelder.

Ondanks dat Busquets nog een aantal jaren bij de club tegemoet gaat, was het een slimme zet van Luis Enrique om Samper te betrekken bij de Champions League-finale. Hij is de toekomst van Barcelona en er zijn afgelopen maanden genoeg kapers op de kust geweest. Onder andere Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur werden gelinkt aan de jonge Spanjaard, maar zelf gaf hij aan bij Barcelona te willen blijven.

Met het aanstaande transferverbod en het vertrek van Xavi zal Samper volgend seizoen voldoende minuten gaan maken en is hij als middenvelder een meer dan goede stand-in voor Busquets, Iniesta en Rakitic. Echter, een eventuele komst van Gündogan of Pogba zou Samper niet ten goede komen.

Foto bovenaan: puntopelota.es