Davy Propper, één van de smaakmakers van de Eredivisie

Gisteren werd bekend dat Davy Prӧpper samen met Tjaronn Chery en Steven Berghuis is opgeroepen voor de voorselectie van Oranje. Prӧpper werd eerder door Louis van Gaal ook al eens geselecteerd, maar speelde nog niet. Na een zeer goed seizoen voor Vitesse, zal de middenvelder waarschijnlijk deze zomer een mooie transfer maken.

Op zondagavonden, om zeven uur tijdens de samenvattingen is mij iets opgevallen. Tijdens de wedstrijden van Vitesse, vaak ergens halverwege en helemaal vanuit het niets, wordt er door de aanwezige commentator geroepen, “hé, wat een mooie bal!”. En als je op dat moment naar de televisie kijkt zie je een bal over het gras rollen, naar een lege plek op het veld. Eerst lijkt de bal de verkeerde kant op te gaan, totdat hij precies daar komt waar een teamgenoot na een lange sprint aan komt lopen. Iedere keer als tijdens de samenvattingen van Vitesse een plotseling opgewonden stem hoor zeggen, “een prachtige bal”, dan weet ik dat Prӧpper aan het spelen is.

Davy voetbalt met veel plezier. Hij houdt er van om een mooie pass te geven op zijn ploeggenoten. Een lange pass over de grond, een korte steekbal, of een lobje over de verdediging van de tegenstander. Als Davy het doet, ziet het er gemakkelijk uit. Heel natuurlijk, alsof hij het altijd al zo doet en het altijd zo zal blijven doen.

Ik kijk naar wedstrijden van Vitesse zoals Prӧpper kijkt naar Eigen Huis en Tuin.  “Ik ben helemaal gek van tuinieren en vijvers, naar Eigen Huis en Tuin kan ik met plezier kijken. Wie weet word mijn volgende studie wel tuinarchitect” vertelde Davy in 2010 aan VI.  En dit jaar vertelde de voetballer dat hij een heeft huis gekocht in het bos.

Ergens midden in het bos, ligt een vijver. Een klein meertje waar wandelaars hun rondje omheen lopen, en af en toe naar het rustige water kijken. Weerspiegeling van de bomen, een eend met kuikens zwemmen langs en dan opeens, vanuit het niets een steentje dat prachtig over het water kaatst. Kringeltjes in het water, en Davy Prӧpper zittend op zijn hurken aan de waterkant. De middenvelder van Vitesse gooit elk steentje precies goed op het water. Het enige wat mist, is de voetbalcommentator.

Een aantal joggers rennen met muziek in hun oren, hun ochtendtraining. Kinderen rennen van boom naar boom, de zon probeert tussen de takken door te komen en in de lucht zweeft een frisbee. Een aantal seconden lijkt hij te zweven in een eenzaam stukje bos totdat hij stilvalt. Precies op de plek waar een hond opspringt en de frisbee in zijn mond neemt. Prӧpper speelt met zijn hond, en kaatst steentjes zoals hij voetbalt. De soepele beweging, de eenvoud en het plezier.

Het zal een mooi bericht zijn op social media, waar andere voetballers vanuit de kappersstoel een selfie maken met de kapper en hun nieuwe kapsel. En dan Davy die geen foto post van zijn nieuwe auto, schoenen of horloge, maar een foto van zijn nieuw ingerichte tuin. Zijn vriendin maakt de foto terwijl Davy heel gelukkig kijkt naar zijn mooie planten. Aan zijn vingers zit nog wat modder. Prӧpper zijn tuin zal meer zijn dan alleen een slordig gemaaid voetbalveldje. En zijn vijver zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als die van zijn ploeggenoot Piet Velthuizen, waar alleen Koikarpers in zwemmen.

Het leven van Prӧpper is geen Rock & Roll, hij is geen Theo Janssen die overal schijt aan heeft. Maar toch lijken ze op elkaar, door hun pass. Theo met zijn linkerbeen, en Davy met rechts. Ze delen de liefde voor de bal en het plezier in het spelletje. Theo Janssen leek zijn hele carrière voor Vitesse te spelen. Hij was een grote belofte, een geweldige speler in de Eredivisie, die misschien wel meer uit zijn carrière had kunnen halen. Janssen kwam tot 5 wedstrijden voor Oranje, nu is het afwachten hoe ver Prӧpper gaat komen. Met als eerste stap een transfer deze zomer. Propper gaat stilletjes zijn eigen gang.  Ik zal met plezier naar hem kijken, en steeds op de achtergrond het commentaar willen horen. “Wat een mooie bal.”

foto bovenaan: football-oranje.com