Excelsior en Go Ahead Eagles ‘strijden’ om Europees voetbal

Schokkend nieuws. De UEFA gaat het Fair Play-klassement veranderen. Vanaf volgend seizoen zullen de winnaars geen Europees ticket, maar slechts een geldprijsje krijgen. Doodzonde dat het kampioenschap van de gentleman van haar glorie ontdaan wordt, gelukkig krijgen we dit jaar nog een Nederlandse winnaar.

Het voetbalseizoen is bijna afgelopen. PSV is al een tijdje kampioen van Nederland en ook in de meeste andere landen zijn de kampioenen al bekend. Nadat Vitesse afgelopen maandag van Feyenoord won, blijft het nog spannend wie van de drie (Feyenoord, AZ of Vitesse) derde wordt, en er zeker van is dat ze volgend seizoen Europees voetbal mogen spelen.

De laatste weken voetbal van dit seizoen zullen daarnaast nog twee spannende strijden opleveren. Gisteren plaatste Barcelona zich voor de finale van de Champions League, die ze spelen tegen of Real Madrid, of Juventus. De beste voetballers van de wereld mogen laten zien wie het beste elftal heeft en Europees kampioen wordt. 6 juni zal in Berlijn de grote finale worden gespeeld, maar dat is nog niet de enige spannende wedstrijd. Ook in Nederland wordt nog gestreden voor een kampioenschap. Het Fair Play-klassement. In de laatste speelronde gaat het nog tussen Excelsior en Go Ahead Eagles.

De Fair Play-prijs is het kampioenschap van de prachtige tackle op de bal. De duim in de lucht na een pass van een ploeggenoot die totaal niet aankomt. Ludieke liedjes vanaf de tribune waarmee hun eigen team wordt aangemoedigd en niemand wordt beledigd. Voor het applaudisseren in plaats van het uitfluiten. Voor het uitschieten van de bal bij een blessure, en een beterschapskaartje bij een ongelukkige botsing met slechte afloop. Voor niet de schwalbe, maar het vallen, opstaan en weer doorgaan in het strafschopgebied. Duels die gaan tot aan het randje, maar er net niet overheen. De coach die de scheidsrechter na de wedstrijd een hand geeft en hem daarna niet de schuld geeft van (alweer) een nederlaag. De Fair Play-prijs is de prijs waar de gentlemen zich onderscheiden van de kaartenpakkers.

Deze eer gaat in Nederland uit naar FC Twente. Alfred Schreuder, Hakim Ziyech, Jesús Corona en Luc Castaignos mogen zich met hun teamgenoten het sportiefste team noemen. Zij mogen een beker toevoegen aan hun prijzenkast. Of als er geen beker word uitgereikt, zal er misschien een uitdraai van de ranglijst worden ingelijst en opgehangen. Voor de echte prijs (spelen van Europees voetbal) die de winnaar van dit kampioenschap ontvangt hebben de Twentenaren bedankt. En daarom wordt het in de laatste speelronde van de Eredivisie nog spannend.

De nummers twee en drie in het klassement zijn PSV en Ajax en zij spelen volgend jaar al Europees voetbal. Ook NEC, dat hoog staat in de ranglijst, komt niet in aanmerking omdat zij dit seizoen niet op het hoogste niveau speelden. Dus gaat de strijd nu nog tussen twee teams. Go Ahead Eagles en Excelsior. Eén van deze clubs zou volgend jaar Europees voetbal mogen spelen. Voor de supporters van beide teams gaat het nog een spannende zondagmiddag worden.

Kijken naar hun eigen wedstrijd en tegelijk gespannen naar Langs de Lijn luisteren of er in de andere wedstrijd een gele kaart wordt gegeven, of misschien wel rood. En dan hopen op Europees voetbal, op een leuke loting. Waarschijnlijk hebben zowel Go Ahead Eagles als Excelsior geen kans op een succesvol Europees avontuur, maar een nederlaag tegen IFK Gӧtenborg klinkt aantrekkelijker dan verliezen van ADO Den Haag.

En in het clubmuseum van Go Ahead Eagles, of in die van Excelsior, zou dan naast een ingelijst wedstrijdaffiche, een mooi vaantje komen te hangen van een Europese tegenstander. Ter herinnering aan de op vier na sportiefste ploeg van Nederland. Het is misschien raar om het hele jaar tegen degradatie te vechten en dan beloond te worden met Europees voetbal. Dat niet het team dat het vaakste wint, maar een team dat blijkbaar goed kan omgaan met nederlagen en het eerlijkst speelt wordt beloond.

Maar dit klassement en deze beloning zijn er al jaren. Vaak gingen er teams uit Noorwegen, Zweden en Finland met deze prijs vandoor. En nu is het een Nederlands team. Je kunt je afvragen of het verdiend is, maar je kunt ook de supporters van een van deze clubs hun avontuur gunnen. Zij komen na de Europese uitwedstrijd terug met mooie verhalen voor in de kroeg, de kantine of het familiefeestje. Het is de laatste kans, want volgend seizoen krijgt de winnaar van het Fair Play-klassement alleen nog een geldprijs.

Foto bovenaan: nu.nl


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *