Je suis Haller, je suis Utreg

Maandagavond voetbalt Jong Oranje tegen een indrukwekkend sterk Jong Frankrijk. De Fransen hebben talenten van grote clubs in overvloed, maar in de spits staat ‘gewoon’ een FC Utrecht-speler: Sébastien Haller. Kunnen de Utrechters hun publiekslieveling behouden?

Met tranen in zijn ogen nam Ruud Boymans plaats op de bank. Geblesseerd. Drie maanden een Utrecht zonder spits. Nou ja, zonder ‘echte’ spits. Voor het vertrek naar het trainingskamp in Benidorm moest er een nieuwe, tijdelijke spits naar de club komen. Als stand-in van de bijna-cultheld Boymans. Eigenlijk een onmogelijke opgave met het krappe budget van FC Utrecht.

Totdat de Domstedelingen met het nieuws kwamen dat het haar gelederen versterkt had met de Franse jeugdinternational Sébastien Haller. Op huurbasis overgenomen van AJ Auxerre, dat tegenwoordig uitkomt in Ligue 2. Via voormalig Utrecht-aanvaller Didier Martel was de club terechtgekomen bij de Fransoos. Martel verwelkomde Haller met de woorden dat hij de nieuwe cultheld van Utrecht kon gaan worden. En dat is hem in een relatief korte tijd al aardig gelukt.

Het is de 83e minuut als Sébastien Haller uitgeput het veld verlaat. Een publiekswissel. Haller klapt, als bedankje, richting de FC Utrecht-fans die 83 minuten lang zijn naam hebben gescandeerd. Haller heeft 4 keer het net weten te vinden. Sinds die zondagmiddag tegen FC Dordrecht, sinds 11 minuten over 4 zondag 12 februari, heeft Sébastien Haller een plekje weten te veroveren in de harten van de toch wel geplaagde Utrecht-supporters.

Met zijn imposante figuur ontvangt Sébastien Haller na afloop van de wedstrijd de Man of the Match award van een mevrouw in dienst van FC Utrecht. De beste mevrouw krijgt 3 kussen van Sébastien en wat “Merci, Joli et Au revoir” naar haar hoofd geslingerd. Haller verlaat tevreden de Galgenwaard en kijkt ‘s avonds nog even naar een samenvatting van Auxerre tegen Troyes. Auxerre kwam echter niet tot scoren zonder Haller en verloor met 0-1 van de koploper in Stade De L’Abbé Deschamps.

Op dit moment staat Haller op 7 doelpunten in 11 wedstrijden. Een status als cultheld is dus wel logisch. Utrecht is te spreken over Haller, Haller is te spreken over Utrecht. Een eventuele langere samenwerking zou een optie zijn voor beide partijen, maar… Haller werd onlangs zelfs opgeroepen voor Jong Frankrijk, waar ook spelers als Adrien Rabiot van Paris Saint-Germain en Aymeric Laporte van Atletic de Bilbao voor zijn opgeroepen. En laten dat nou net de potjes zijn die Europese topclubs interessant vinden. Kijken naar jonge spelers met veel potentie.

Hoogstwaarschijnlijk zullen er dus veel scouts aanwezig zijn. Een grotere club zou zich dus ook nog kunnen gaan melden bij AJ Auxerre voor de diensten van Haller. Sébastien Haller vertoonde woensdagavond gelijk zijn kunsten voor Jong Frankrijk. De spits scoorde een hattrick in de zege van de Fransen op de leeftijdsgenoten van Estland: het werd liefst 6-0. Haller maakte het tweede, het vierde en het laatste doelpunt voor de Fransen.

Utrecht wil de publiekslieveling graag voor een langere termijn inlijven en moet daar bijna 1 miljoen voor gaan neerleggen deze zomer. Ze hebben een optie tot koop bedongen, maar 1 miljoen is een bedrag dat voor grote clubs, in tegenstelling tot Utrecht, makkelijk te betalen is. Utrecht zelf bevestigt druk bezig te zijn met het vrijmaken van geld voor Haller, zodra dat geregeld is zullen zij waarschijnlijk de kleine 1 miljoen wel gaan betalen. Zelfs de supporters helpen een handje mee. Zij begonnen een speciale actie om Haller volgend jaar ook in het shirt van FC Utrecht te zien spelen. Vanaf afgelopen vrijdag verkopen ze shirtjes met de leus: ‘Je suis Haller, Je suis Utreg’.

Foto: mvistatic.com