De sponsor van Modena

In Modena, de stad waar Enzo Ferrari woonde en waar Maserati haar fabriek heeft staan, hebben ze ook een voetbalclub. De Serie B-ploeg heeft echter geen van deze roemruchte automerken als sponsor, maar een iets minder sexy concurrent.

Modena. Een Italiaans provinciestadje. Je weet wel: een dom, een piazza en een voetbalclub in de Serie B. Toch is het geen doorsneedorp. Het heeft namelijk een behoorlijke stempel gezet op de autowereld. Hier woonde Enzo Ferrari tot hij op zijn twintigste zijn huis verkocht om een eerste raceauto te kopen. En tegenwoordig staat hier de Maseratifabriek, ook al geen goedkoop autootje. Zo jammer dat Ferrari en Maserati geen sponsor zijn van de Serie B-voetbalclub. Een gemiste kans.

Want stel je voor: Maserati als shirtsponsor. Het eerste wat de directie dan doet is de atletiekwereld in Italië scouten. De twee snelste talenten van rond de negentien jaar met een beetje affectie voor voetbal worden meteen aangetrokken. Twee nieuwe buitenspelers. Snelheid valt immers wat moeizamer aan te leren dan een goede voorzet. In plaats van latje trap in de rust mogen iedere thuiswedstrijd drie supporters vanaf de doellijn proberen de bal precies in de GranCabrio van Maserati op de middenstip te mikken. De winnaar mag een jaar in zijn gewonnen exemplaar rijden.

Het motorblok in de spelersbus wordt meteen vervangen, waardoor de reistijd naar uitwedstrijden aanmerkelijk wordt ingekort. In de dug-out komen lederen stoelen, net zoals in de business lounge. De shirts worden uitgebreid in de windtunnel getest en aerodynamisch gemaakt.

En dan hebben we Ferrari natuurlijk nog als subsponsor. Enzo Francescoli wordt meteen de trainer, puur en alleen vanwege zijn voornaam. Cech wordt de nieuwe keeper. Een keeper met een helm, mooier wordt het niet in Modena. De doelpuntentune is van DJ Visage en aan het einde van het seizoen mag de topscorer een jaar een Ferrari naar keuze rijden. De fans krijgen op hun beurt bij aankoop van een seizoenskaart een uurtje proefrijden op het nabijgelegen circuit van Imola. Clubkleuren veranderen doen we uiteraard niet (against modern football) dus doen we het andersom: Ferrari brengt een exclusieve geelblauwe auto op de markt. De Modena Grande.

De jaarlijkse voetbalwedstrijd van de Formule 1-racers in Monaco krijgt een return in Modena, aan het einde van het seizoen. En blessurebehandelingen gaan met de snelheid van een pitstop; eindelijk geen eindeloos getijdrek meer.

Maar helaas. Maserati is geen sponsor en ook de invloed van Ferrari is ver te zoeken in het stadion van Modena. De club wordt namelijk al gesponsord door een automerk. Audi. En daar is op een reclamebord na, niets van te merken.

Foto bovenaan: zimbio.com.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *