Talentenjacht: Memphis vs. Sterling

In onze Talentenjacht zetten we speciaal voor de rijke clubs in het voetbaluniversum twee groeibriljantjes naast elkaar. Wie van de twee moet je voor een bepaalde positie kopen? Wij analyseren en adviseren. In de eerste aflevering kijken we naar twee bizar getalenteerde linksbuitens: Memphis Depay en Raheem Sterling.

In deze eerste aflevering van de Talentenjacht kijken we naar de edele rol van linksbuiten. In de Eredivisie is er momenteel één speler die onomstreden is op die plek: Memphis Depay. Het heeft weinig zin om de clubtopscorer van PSV te vergelijken met iemand in de Eredivisie, dus zetten we hem naast een klasbak uit de Premier League: Raheem Sterling. Stel, je bent een rijke topclub op zoek naar een nieuwe linksbuiten die de komende tien jaar mee kan, voor welke van deze twee toptalenten kies je dan?

Naam: Memphis Depay
Land: Nederland
Geboortedatum: 13 februari 1994
Huidige club: PSV

Wie is Memphis Depay? De (gedeelde) topscorer van de Eredivisie en de beste speler van de competitie. De 21-jarige linksbuiten met Ghanese roots speelde al dertien keer in Oranje en start sinds 2011-2012 regelmatig in de basis bij PSV. De zelfverzekerde Depay, die zichzelf liever Memphis noemt, is een sleutelfiguur in het huidige succes van zijn club en zou in de belangstelling staan van Tottenham Hotspur en Manchester United. Wij snappen wel waarom.

Kwaliteiten: Memphis Depay is meer dan alleen een explosieve vleugelspeler met een goede dribbel. Hij heeft een traptechniek van topklasse, waarmee hij regelmatig scoort uit vrije trappen, en begint zich vooral dit seizoen steeds meer te ontwikkelen tot een seriemoordenaar voor de goal. Ook is hij in staat om te creëren voor zijn teamgenoten, heeft hij een aardige passing en is hij voor zijn leeftijd en lengte fysiek sterk. Door die lengte (1,76 meter) is hij geen goede kopper, maar verder is Memphis Depay zo compleet als een Zwitsers zakmes. Om te slagen in een grotere competitie zal zijn handelingssnelheid, die in de Eredivisie niet zo hoog hoeft te zijn als je Depay bent, wel omhoog moeten.

Statistieken: Vorig seizoen creëerde Depay zo veel kansen dat in de afgelopen vijf jaar alleen Cristiano Ronaldo, Messi, Luis Suárez, Wesley Sneijder en Robin van Persie dat in één seizoen beter deden. Dit seizoen belandt, volgens statistieken van Squawka, 41% van zijn schoten tussen de palen (waarvan 16,1% een doelpunt oplevert) en komt 75% van zijn passes aan. Gemiddeld wint hij 56% van zijn duels. In 127 officiële wedstrijden voor PSV heeft Depay nu 51 doelpunten gemaakt en 28 assist afgeleverd, daar komen nog zijn twee goals in dertien wedstrijden met het Nederlands Elftal bij.

Mentaliteit: Net als de man die boven zijn bed hangt, Cristiano Ronaldo, is Depay een keiharde werker. Hij zorgt ervoor dat hij fysiek ijzersterk is, oefent extra op vrije trappen en heeft dit seizoen hard gewerkt aan zijn scherpte voor de goal. In interviews komt hij ambitieus maar ook serieus en gefocust over, hij is een man die weet waar hij mee bezig is. Die ambitie en zelfvertrouwen zijn ook zichtbaar op het veld. Toch kan hij net als Ronaldo af en toe ‘uitchecken’ uit een wedstrijd als het even niet zo lekker gaat, zoals afgelopen zondag tegen Ajax. Hij lijkt zich dan verheven te voelen boven zijn minder getalenteerde teamgenoten en te denken: ik help jullie niet als jullie zo spelen.

Ervaring: Dit is het heikele punt bij Memphis Depay. In de Eredivisie is hij inmiddels ervaren, maar daarbuiten heeft hij alleen een (succesvol) WK en wat Europa League-wedstrijden waar hij op kan buigen. Hoe Depay zich zou aanpassen aan een competitie van wereldklasse is dan ook een raadsel. Net als veel andere talenten die de stap wagen zal hij eerst minstens een seizoen moeten wennen aan het niveau, voor hij van beslissende waarde zal kunnen zijn. Het lijkt daarom wijs om eerst een tussenstap te nemen, Tottenham Hotspur zou een ideale club voor hem kunnen zijn.

Marktwaarde: Transfermarkt.de schat de waarde van Memphis Depay in op 15 miljoen euro, maar de kans is klein dat PSV met dat bedrag genoegen neemt. Afgelopen zomer werd Tottenhams bod van 30 miljoen euro afgewezen. Na dit seizoen, met zijn doelpuntenexplosie en nog drie contractjaren te gaan, zal PSV wellicht 35 of 40 miljoen euro voor Depay kunnen vragen.

De mening van… Phillip Cocu: “Robben en Depay zijn niet dezelfde spelers. Wel hebben ze allebei veel snelheid en een goed schot. Ze sparen zichzelf niet op de trainingen. We moeten niet vergeten dat Memphis nog maar 21 jaar is, over een paar jaar kunnen er conclusies worden getrokken.”

Naam: Raheem Sterling
Land: Engeland
Geboortedatum: 8 december 1994
Huidige club: Liverpool

Wie is Raheem Sterling? Was op 17-jarige leeftijd de op één na jongste debutant van Liverpool ooit, nadat hij twee jaar eerder was overgekomen uit de jeugd van Queens Park Rangers. Inmiddels is hij de sterspeler van zijn club en kwam hij net als Depay al dertien keer uit voor zijn nationale ploeg. De veelzijdige Sterling kan als links- of rechtsbuiten spelen en kan ook achter de spits fungeren. Tegen FC Burnley stond hij zelfs als aanvallende rechtsback opgesteld.

Kwaliteiten: Raheem Sterling is razendsnel, heeft de bal aan een touwtje en is niet bang om zijn directe tegenstander voorbij te spelen. Ook is hij een goede passer geworden, die regelmatig indruk heeft gemaakt op de ‘nummer 10-positie’. Sterling heeft een goede voorzet en staat in de Premier League op een respectabele zeven assists, maar zijn traptechniek is niet zo ontwikkeld als die van Depay. Fysiek gezien oogt hij ook minder sterk, maar hij houdt zich prima staande in de Premier League en kan ook verdedigend zijn steentje bijdragen. Net als Depay is hij geen kopper en heeft hij vrij veel ruimte achter de verdediging van de tegenstander nodig om uit de verf te komen. Qua pure kwaliteit is dit bijna een Messi tegen Ronaldo-vergelijking: Sterling de sterkere dribbelaar met een beter inzicht, Depay de completere speler met een heerlijke trap.

Statistieken: Raheem Sterling is de sprintkoning van de Premier League. In de eerste zeven wedstrijden sprintte hij in totaal bijna tweeënhalve kilometer, meer dan duizend meter meer dan Eden Hazard. Volgens cijfers van Squawka ligt de shot accuracy van Sterling dit seizoen op 57%, een stuk hoger dan die van Depay, maar aangezien 12,8% van zijn schoten een goal worden is hij toch minder scherp voor het doel. De nauwkeurigheid van zijn passing: 81%. Sterling won wel minder één-op-één-duels, 53% is – zeker in de Premier League – nog steeds een prima score. In 139 duels scoorde Sterling 30 doelpunten en scoorde hij 33 assists, indrukwekkend aangezien de Engelse competitie veel sterker is dan de Nederlandse.

Mentaliteit: Raheem Sterling kreeg op zijn zeventiende al een dochter, waardoor je volgens het cliché “plotseling heel volwassen wordt”. Hij is in het verleden weleens in opspraak geweest nadat hij een interland van Engeland had afgezegd omdat hij te moe was, maar verder is Sterling net als Depay een jonge man met een duidelijk doel en de absolute wil om dat doel te bereiken. Ook is hij even onbevangen op het veld en is hij op zijn twintigste al één van de dragende spelers van Liverpool. In tegenstelling tot Depay laat Sterling het er niet af en toe bij zitten, dat kan ook niet als Steven Gerrard je op de huid zit.

Ervaring: Bij Raheem Sterling weten we wel hoe hij zal presteren op het hoogste niveau: top. Hoewel hij bijna een jaar jonger is heeft hij nu al meer wedstrijden in de Premier League gespeeld dan Depay in de Eredivisie en heeft hij inmiddels zes wedstrijden in de Champions League meegepakt. In zijn leeftijdsklasse is hij met afstand de meest ervaren speler van de Engelse competitie en in Europa zit hij wat ervaring betreft op hetzelfde niveau als Paul Pogba, Raphaël Varane en Julian Draxler.

Marktwaarde: Op Transfermarkt.de is Raheem Sterling in de categorie twintig jaar en jonger met een geschatte marktwaarde van 30 miljoen euro de meest waardevolle speler ter wereld. Liverpool wil hem echter alleen voor veel meer laten gaan en probeert in zijn nieuwe contract een clausule van 90 miljoen euro op te nemen. Sterling zelf vindt 55 miljoen een betere prijs, club en speler steggelen hierover. De uitkomst van deze strijd zou weleens kunnen bepalen of Sterling in de komende jaren gaat verhuizen.

De mening van… Steven Gerrard: “Hij is de sterkste in onze selectie. Op de training ga ik geen duels met hem aan, want er zal maar één winnaar zijn.”

Het advies

Raheem Sterling is op dit moment meer ervaren op een hoog niveau dan Depay en dat geeft in deze strijd de doorslag. Qua puur talent ontlopen ze elkaar niet zo veel en over vijf jaar is de kans heel groot dat ze allebei aan de absolute top staan. Bij Sterling weten we dat alleen nu al bijna zeker, Depay heeft nog een veel langere weg – met bijbehorende obstakels – te gaan. Depay is dan wel weer flink goedkoper, maar de echte topclubs zullen liever iets meer betalen voor zekerheid. Onze Nederlandse trots lijkt de ideale speler voor Tottenham Hotspur of een vergelijkbare club, dit zou voor hem de perfecte springplank zijn om verder te springen naar het allerhoogste podium. Ons advies voor elke stinkend rijke club die nog wel een vleugelspeler kan gebruiken is dan ook: koop Sterling, maar hou een oogje op Depay de komende jaren.

Lees meer over talentvolle voetballers: De 100 grootste talenten van nu – waar staan zij over drie jaar?

 

Vrijdag-talentenjacht