Column: De dappere kaakbreker

Anouar Kali kwam afgelopen week in het nieuws door de gebroken kaak van Kristoffer Peterson. Was dat nou zijn schuld of zijn pech? Hoe dan ook: hij stond er tegen PEC Zwolle ‘gewoon’ in. Stan van den Steenhoven reconstrueert het op eigen wijze in zijn maandagcolumn.

Bij FC Utrecht speelde zondag iemand mee die drie dagen eerder nog andermans kaak had gebroken. Ironisch genoeg deed bij Utrecht ook een speler niét mee, omdat drie dagen eerder nog iemand zijn kaak had gebroken.

“Ik heb veel steun gehad van mensen om me heen, teamgenoten, famillie en Kristoffer zelf.” Je zou denken dat dit de woorden zijn van de man met de gebroken kaak en dat Kristoffer in deze zin de kaakbreker is. Kristoffer stond echter voor Peterson, die (vooruit: gewoon uit een glas drinkend en vast voedsel etend) in gewone mensen-kleding in de kantine zat.

In plaats van met het schaamrood op de kaken de pers te woord te staan, zagen we zondag na Utrecht – PEC Zwolle een kaakbreker die impliciet stond te vertellen hoe knap het eigenlijk was dat hij drie dagen na een incident dat zo veel impact op hem had gehad, gewoon weer meespeelde.

Zijn trainer deed daaraan mee. “Ik probeerde wel op te vangen of-ie niet knakte”, zei Rob Alflen, die drie dagen eerder nog achter de bomen (zodat de regionale cameraploeg misschien wel helemaal niet door had wat daar gebeurde) het schuim van de kaken van Kali moest vegen en ternauwernood kon voorkomen dat ook hijzelf nog een pomper op de neus kreeg.

Hij had dus veel steun gehad van de mensen om hem heen. Dat is prettig voor Kali, want je moet er toch niet aan denken dat je een collega op zijn bek slaat en vervolgens, thuiszittend, dood genegeerd wordt. In plaats daarvan kon zijn brievenbus van bescheiden formaat de toestroom aan beterschapkaartjes maar net aan.

Trainer Alflen sprak na de nederlaag tegen PEC over een heftig weekje, waarin ook nog door drie overvallers 70.000 euro van de club werd gestolen. “We hebben drie mokerslagen te verwerken gekregen”, aldus Alflen, al besefte hij dat Kali met zijn eigen mokerslag toch wel echt de grootste klap had ontvangen. Aan Peterson – hallo, hij kon gewoon nog een broodje bal wegwerken, hoor – werd geen aandacht meer besteed. Prima, want de Zweed stond toch niet graag in het middelpunt. ‘s Avonds in bed appte hij Kali, die dat vreselijk nodig had: “Respect dat je er vandaag gewoon weer stond.”

Foto bovenaan: bladna.nl