De magie van Zwevende Zlatan

In de rubriek ‘Woorden Schieten Tekort’ beschrijven we elke maand een schitterend of legendarisch doelpunt. We gebruiken puur tekst, dus doen een beroep op je voorstellingsvermogen. En we dagen onszelf uit om het zo mooi mogelijk voor je op te schrijven.

Zuchtend loopt Zlatan op de helft van de tegenstander rond. Zijn ploeg had weer eens balverlies geleden. Het was een wonder dat ze een voorsprong hadden. Maar dat kwam natuurlijk maar door één persoon: Zlatan. Want wie moest er anders scoren? Hij vond dat hij weinig gemeen had met Cristiano Ronaldo, maar ze wisten allebei hoe het was om met tien middelmatige spelers te voetballen.

Het probleem was echter dat de tegenstander ook al twee keer raak had geschoten. Dus de voorsprong was broos. En de blessuretijd was al ingegaan. Een gelijkmaker vlak voor het eindsignaal, daar hield Zlatan niet van. Misschien moest hij zelf de bal maar eens gaan halen.

Plotseling verandert de bal in een raket, dankzij een verdediger. Zlatan weet dat hij die raket kan vangen, dus rent op een drafje naar voren. Niet op topsnelheid, Zlatan hoeft niets op topsnelheid te doen. Hij ziet in zijn ooghoeken twee verdedigers, maar die zijn zo snel als de dikke, eigengemaakte ärtsoppa van Zlatans oma.

Verrast ziet Zlatan hoe de keeper uit zijn doel sprint en de bal wegkopt. Maar ik kopte in de wieg nog harder, denkt Zlatan, terwijl hij een stukje terug loopt. Op dat moment heeft hij zijn circusact al in zijn hoofd. Of circusact? Eigenlijk waant Zlatan zich weer in Malmö, bij de taekwando-les. Nog steeds legt hij een appel op het hoofd van zijn kleine broertje om ‘m er met een welgemikte trap af te rossen.

Met zijn rug naar het doel springt Zlatan omhoog en helt naar achteren. Eerst zwaait zijn linkerbeen omhoog, vervolgens doet zijn rechterbeen de beweging ook, maar dan hoger. De bal raakt de voet perfect, natuurlijk. Zlatan geniet van de korte reis naar de grond, terwijl alle monden in het stadion langzaam openvallen, alsof niemand meer controle heeft over zijn eigen kaakspieren.

Als de bal gevoelsmatig vele minuten later in het doel ploft, weet iedereen wat Zlatan allang wist: Mål!

Foto bovenaan: Ondball.com.