Column: De boom van Robben

Voetballers zouden meer over hun privéleven moeten praten. Stan van den Steenhoven pleit er in zijn maandagcolumn voor dat de voorspelbaarheid van het wereldje moet worden verslagen door flinterdunne details. Kerst is daar een mooie gelegenheid voor. Maar dat vindt niet iedereen.

Memphis Depay wilde niet vertellen wat hij met Kerst ging doen. FOX Sports had de blonde Carrie ten Napel op hem afgestuurd om eens even een lekker menselijk interviewtje te houden maar al had Beyoncé het hem gevraagd: hij antwoordde bot en beperkte zich tot het geven van plichtmatige antwoorden.

Depay eindigde gevat. Hij vroeg vlak voordat het interview voorbij was wat Ten Napel zelf met Kerst zou gaan doen. “Ga ik je niet vertellen”, kaatste ze plagerig. “Wil ik ook helemaal niet weten”, beet de PSV’er terug en hij lachte voor het eerst tijdens het gesprek, ondeugend. Depay stelde zich ietwat aan. Hij was niet de Minister-president aan wie werd gevraagd of hij op het toilet propt of vouwt, maar met zijn “gaat je niks aan” deed hij bijna zo vermoeden.

Jammer, want ik houd ervan als voetballers een snipper van hun privéleven tonen. Louis van Gaal die zei dat hij met Truus Löffeltje-Löffeltje ligt, Frank de Boer die losliet dat hij GTST zat te kijken toen hij vernam dat de bom onder het Ajax-bestuur barstte, Urby Emanuelson die onlangs trots een foto van “Beautiful sexyyyyyy wife” twitterde; prachtige informatie in een wereld die aaneenhangt van clichés en “daarvoor-moet-je-bij-de-trainer-zijn”-antwoorden.

Juist daarom vond ik het lekker dat Arjen Robben het in november al over Kerst had, gewoon uit zichzelf. Oké, hij was een beetje vroeg.Nu moeten we winnen van Letland en dan onder de kerstboom maar eens goed de boel gaan overdenken”, zei hij na de 3-2 oefennederlaag tegen Mexico. Ik zag hem meteen zitten, op z’n knieën voor de boom, met daarin niet één Gouden Bal. Mocht niet van hem, dat trok hij niet. ’s Avonds zou hij getergd de Argentijnse biefstuk verslinden.

De Sportman van het Jaar gebruikt Kerst als evalutatiemoment. De derde plek op het WK, zijn honderdste goal voor Bayern München, en als klap op de vuurpijl die persoonlijke onderscheiding op het sportgala. Het was het jaar van Robben, veel meer dan dat van Depay. Misschien beseft hij dat pas als hij onder de kerstboom zit.

Foto bovenaan: Onze11.nl