De kampioen van de transferperiode: Jorge Mendes

Elke transferzomer verhandelen clubs voor miljoenen aan spelers, maar elke zomer is er weer één man een grotere handelaar: Jorge Mendes. Wij laten je precies zien bij welke transfers hij deze zomer betrokken was en hoe veel geld hij liet rollen.

Jorge Mendes. Er zijn weinig mensen machtiger in de voetbalwereld, een stelling die vooral tijdens transferperiodes moeilijk weerlegbaar is. De zaakwaarnemer van Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Falcao en vele anderen via zijn managementfirma Gestifute en deels eigenaar van spelers als Álvaro Negredo, José Reyes en onze eigen Ola John, Zakaria Labyad, Kyle Ebecilio en Luc Castaignos via zijn investeringsbedrijf Doyen Sports. Wil je een topspeler kopen, dan heb je dikke kans dat je Jorge Mendes moet bellen.

Succesvolle zomer

Een jaar geleden verdiende Mendes miljoenen aan de transfers van Radamel Falcao, James Rodríguez en Álvaro Negredo en een jaar eerder boerde hij goed met Thiago Silva, maar deze zomer is Jorge Mendes pas echt op dreef. In de top tien van duurste zomertransfers is Mendes’ hand op plaats 2 (Rodríguez), 3 (Di María), 5 (Eliaquim Mangala) en 6 (Diego Costa) te zien.

Bovendien zou hij bij de make-over van FC Porto en Atlético Madrid betrokken zijn geweest en een grote rol spelen bij de wederopstanding van FC Valencia onder de nieuwe eigenaar – en Mendes’ zakenpartner bij Quality Sports Investments – Peter Lim. Maar hoe veel geld liet Mendes nou precies van A naar B (en een gedeelte naar C, zijn eigen bankrekening) gaan deze zomer? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Eliaquim Mangala, deels eigendom van Doyen Sports, vertrok voor 40 miljoen euro van FC Porto naar Manchester City. Foto: getfootballnewsfrance.com

Eliaquim Mangala, deels eigendom van Doyen Sports, vertrok voor 40 miljoen euro van FC Porto naar Manchester City. Foto: getfootballnewsfrance.com

 

Doyen Sports

Doyen Sports is geen ontzettend schimmige organisatie, je kunt op hun site gewoon vinden van welke spelers ze allemaal eigendomsrechten hebben. Het valt meteen op dat ze heel wat spelers volledig verkocht hebben, zoals Dusan Tadic. Southampton heeft alle eigendomsrechten overgenomen van zowel FC Twente als Doyen. Doyen had 25 procent van Tadic’ rechten en verdiende aan zijn transfer 3,5 miljoen euro. Tadic was echter niet de enige speler van Doyen die deze zomer voor een flink bedrag getransfereerd werd:

Eliaquim Mangala* (FC Porto –> Manchester City): 40 miljoen
Álvaro Morata (Real Madrid –> Juventus): 20 miljoen
Marcos Rojo* (Sporting Lissabon –> Manchester United): 20 miljoen
Radamel Falcao (AS Monaco –> Manchester United): 15 miljoen
Dusan Tadic* (FC Twente –> Southampton): 14 miljoen
Quincy Promes* (FC Twente –> Spartak Moskou): 11,5 miljoen
Yacine Brahimi (FC Granada –> FC Porto): 6,5 miljoen
Steven Defour* (FC Porto –> Anderlecht): 6 miljoen
Dorlan Pabón* (FC Valencia –> CF Monterrey): 6 miljoen
Josuha Guilavogui (Atlético Madrid –> VfL Wolfsburg): 5,5 miljoen
Abdelaziz Barrada* (Al Jazira –> Olympique Marseille): 4,5 miljoen
Alberto Botía* (FC Sevilla –> Olympiakos): 2 miljoen
Casemiro (Real Madrid –> FC Porto): 1,5 miljoen

Totaal: 152,5 miljoen
*: volledige rechten verkocht.

Naast deze transfers verkocht Doyen ook hun eigendomsrechten van Falcao, Geoffrey Kondogbia (beiden AS Monaco) en Felipe Anderson (Lazio Roma) aan hun clubs. Hoeveel geld hiervoor betaald is, is niet te achterhalen. Gaan we er van uit dat Doyen net als bij Tadic bij al deze spelers 25 procent eigenaar was (bij sommigen zal het minder zijn, bij anderen meer) verdiende Doyen Sports in deze transferzomer ruim 38 miljoen euro. Dat is een miljoen meer dan Chelsea neertelde voor Cesc Fàbregas. Maar daar houden Jorge Mendes’  verdiensten nog niet op.

WK-held James Rodríguez, cliënt van Jorge Mendes' Gestifute, bracht AS Monaco 80 miljoen euro op bij zijn transfer naar Real Madrid. Foto: usatoday.com.

WK-held James Rodríguez, cliënt van Jorge Mendes’ Gestifute, bracht AS Monaco 80 miljoen euro op bij zijn transfer naar Real Madrid. Foto: usatoday.com.

 

Gestifute

Mendes’ beroemde managementbureau Gestifute behartigt de belangen van vele grote spelers en coach José Mourinho. Maar ook de belangen van Jorge Mendes zelf worden niet vergeten, want hij boert er prima mee. Met James Rodríguez, Ángel di María en Diego Costa behoorden drie van de grootste transfer toe aan zijn cliënten. De transfersom die Hellas Verona betaalde aan León voor de Mexicaanse verdediger Rafael Márquez is niet bekend, maar het zal niet schrikbarend veel zijn geweest. Dit zijn al Gestifute’s transfers:

James Rodríguez (AS Monaco –> Real Madrid): 80 miljoen
Ángel di María (Real Madrid –> Manchester United): 75 miljoen
Diego Costa (Atlético Madrid –> Chelsea): 38 miljoen
André Gomes (Benfica –> FC Valencia): 15 miljoen
Ezequiel Garay (Benfica –> Zenit Sint-Petersburg): 6 miljoen
Bebé (Manchester United –> Benfica): 3 miljoen
Rafael Márquez (León –> Hellas Verona): onbekend

Totaal: 217 miljoen

Een spelersmakelaar krijgt normaal gesproken 5 à 10 procent commissie bij een transfer. Als we van 7,5 procent uit gaan, leverden al deze transfers bij elkaar Gestifute 16 miljoen euro op. Zo ontvingen Jorge Mendes’ bedrijven bij elkaar dus 52 miljoen euro, geen slechte transferzomer. Verder zou Mendes nog betrokken zijn geweest als ‘bemiddelaar’ bij heel wat andere transfers, zoals die van Filipe Luís (van Atlético Madrid naar Chelsea voor 20 miljoen) en Jan Oblak (van Benfica naar Atlético Madrid voor 16 miljoen), maar die deals laten we hier buiten beschouwing.

Het moge duidelijk zijn: Jorge Mendes is de kampioen van de transfermarkt. Er zijn slechts twee clubs die een beter saldo hebben dan Mendes: AS Monaco (62 miljoen winst) en Southampton (61 miljoen winst). Bovendien heeft Mendes zijn reputatie van de man die je moet bellen voor een toptransfer deze zomer weer flink uitgebreid. Maar wat moeten we hier nou precies van vinden? Is dit een verwerpelijk individu die de voetbalwereld uitzuigt? Of doet deze man gewoon zijn werk?

Bijproduct van het moderne voetbal

Een beetje van beide, denk ik. Hij heeft de voetbalwereld 50 miljoen armer gemaakt, schuift naar hartenlust spelers over de wereldbol en heeft het voor elkaar gekregen dat bepaalde clubs (Benfica, FC Porto, Atlético Madrid, FC Valencia en in mindere maten Real Madrid) voor een groot deel van hun transfers op hem aangewezen zijn. Wellicht een te grote macht voor een man die vooral zelf veel winst wil maken.

Aan de andere kant, neem het hem eens kwalijk. Tientallen clubs kloppen bij hem aan voor hulp, en hij biedt ze die. En dat die clubs bereid zijn belachelijk hoge transferbedragen te betalen, daar kan Jorge Mendes ook niet veel aan doen. De Portugese ex-voetballer verdient simpelweg aan de steeds meer geld uitgevende voetballerij. Hij is een bijproduct van het moderne voetbal. De super-zaakwaarnemer is wellicht een monster met vele tentakels op vele plekken, maar hij is wel een monster dat de voetbalwereld zelf gecreëerd heeft.

Foto bovenaan: rue89.nouvelobs.com