Dubieuze dollars houden Spaanse Liga overeind

De Spaanse Liga BBVA is niet meer serieus te nemen. Het is de meest verrotte competitie van Europa, misschien ook van de wereld. De clubs zakken steeds verder in de schulden, en halen nu geld uit twijfelachtige bronnen.

Foto: skysports.com

Foto: skysports.com

Gareth Bale is van ons allemaal. Die ‘grap’ heeft inmiddels een baard. Mocht je ‘m toch nog niet gehoord hebben, of niet snappen: Real Madrid betaalde honderd miljoen euro, maar wordt gesteund door de Spaanse banken die weer geld krijgen van Europa. En Europa bestaat bij de gratie van de Europese belastingbetaler. Dus: Bale is van ons allemaal.

Het ergste is dat de grap op waarheid gebaseerd is. De Spaanse competitie heeft geen gewoon gat in zijn hand, maar een zwart gat. Het zuigt al het geld op en laat het verdwijnen. En je ziet het nooit meer terug. Echt nooit meer.

Hou je geld dan weg, zou je denken. Zoals je een alcoholist niet naar de slijterij stuurt, een pedofiel niet naast een crèche laat wonen en een pyromaan geen aansteker cadeau geeft. Maar La Liga komt altijd aan geld; niet linksom, dan wel rechtsom.

Atletico Madrid

Koke, één van de sterren van Atletico Madrid afgelopen seizoen

Koke, één van de sterren van Atletico Madrid afgelopen seizoen

Atletico Madrid, wat hebben we hen massaal aangemoedigd vorig seizoen. Want je gunde het de underdog zo. Met de passie en hartstocht en vechtlust. DIT IS VOETBAL! Toch? Ze werden immers kampioen, in een competitie met Real Madrid en Barcelona, clubs met veel meer schulden.

Klinkt leuk, maar de club van de nieuwe culthelden Diego Simeone, Koke en Arda Turan zit ook gewoon in de schulden. En de shirtsponsor is Azerbeidzjan. Een land waarvan Amnesty nog niet zo lang geleden vaststelde dat het qua mensenrechten om te huilen is. En daar speel je dan als Spaans kampioen mee op de borst.

FC Barcelona

FC Barcelona viel tegen, dus koopt er lustig op los

FC Barcelona viel tegen, dus koopt er deze zomer lustig op los

Dat Barcelona financieel ook doodziek is, is op zich geen nieuws. Niet voor niks namen de Blaugranas afscheid van de traditie van de sponsorloze shirts. Eerst was het nog een nobel gebaar, maar al gauw realiseerde de club zich dat er geld verdiend kon worden.

Dus nu prijkt Qatar Airways op het blauw-rode tricot. Waar kennen we Qatar ook alweer van? Owja, Zahir Belounis en het kafala-systeem, de onmenselijke omstandigheden waarin mensen moeten werken en natuurlijk als bedorven kers op de taart het op zijn minst dubieus toegewezen WK van 2022.

Maar Barcelona is meer dan een club, hoor. Het besteedt tientallen miljoenen aan onder meer Dracula op voetbalschoenen, een middenvelder die tot voor kort nog opgeleid kon worden op het eigen La Masía en een doelman die op basis van één WK is beoordeeld.

Real Madrid

Het uitshirt van Real Madrid voor het seizoen 2014-15. Foto: Twitter

Het uitshirt van Real Madrid voor het seizoen 2014-15. Foto: Twitter

Ooit kreeg Real Madrid de bijnaam ‘De Koninklijke’. Ooit was dat ook gerechtvaardigd. Ooit verdiende die club die bijnaam. Maar nu is het zum kotzen. Die 92 miljoen voor Ronaldo… Tsja, hij is één van de beste spelers ter wereld. Maar Bale? En ‘Gammes’ Rodriguez?

Michel Abbink, Sportzeloot voor de Twitteraars, zocht eens uit hoeveel de basiself van Real Madrid kost. Het antwoord: 445 miljoen euro. Maar nee, geef het volk brood en spelen. Fly Emirates zorgt daar wel voor.

Fly Emirates komt uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Een land dat veel verdragen over mensenrechten en rechten voor werknemers niet ondertekent. Een land waar, net als in Qatar, nog slavernij voorkomt.

Acceptatie

Het ergste komt nog: Wij kijken. Wij kijken massaal. Natuurlijk, komende Clásico kan je kijken naar Messi, Suarez, Neymar, Rakitic, Iniesta, Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Toni Kroos en Luka Modric. Alsof je twee brugklassers hun droomelftal laat maken.

Dus het lijkt leuk, al die toppers in één competitie. Maar de armlastige Spaanse clubs halen hun geld van de Europese belastingbetaler en uit ongure regimes.

Bio-Ruben