De oermodellen van het voetbal in de kroeg

Ook met dit WK stroomt menige kroeg weer vol met divers volk. Toch lijken dezelfde typetjes telkens terug te komen – willens of onwillens. Yavne zet er een paar op een rijtje. 

Foto: medischcontact.artsennet.nl

Foto: medischcontact.artsennet.nl

De vragensteller

Kenmerken: vormt zich in groepjes van twee à drie mensen, gaat samen naar het toilet. Vraagstellingen beginnen vaak met ‘waarom’ en kunnen gepaard gaan met onderliggend kledingadvies. “Waarom zou je die sokken boven die schoenen aantrekken?”;  “waarom mag de keeper nu de bal trappen maar gooide hij hem daarnet?”; “hoe verven ze het gras in twee verschillende kleuren?”, et cetera.

Attente vragenstellers hebben door dat ze vervelend zijn en gaan bier halen voor de rest om de veroorzaakte irritatie te verzachten. (Het werkt.) (Ja, ik ben een vraagstellende bierhaler en ben er niet trots op.)

De Oedipus

Te herkennen aan uitspraken over moeders van de tegenstanders, gerelateerd aan bewegingen en uitingen die gemaakt worden door spelers van de vijand.

“Zo dook je moeder ook vannacht.”

De ik-beïnvloed-de-hele-wedstrijd-hiermee

“Ik heb m’n geluksonderbroek aan vandaag. En m’n happy socks. Als we nu niet winnen, weet ik het ook niet meer.” Soms ook: “Nee, bij jou gaan we geen voetbal kijken, want de vorige keer dat we bij jou keken verloren we.”

De Huntelaar-cynicus

“Laat die gozer toch op de bank. Wat heb je daar nou aan.”

De naïeve Huntelaar-liefhebber met dubieuze redenen

“Kijk dan naar die jongen. Oh, Klaas-Jan, oh, kijk dan hoe groot hij is geworden. Weet je nog dat de hele natie in rouw was omdat hij alleen maar in Jong Oranje mocht spelen? En kijk hem nu. Met z’n volgroeide lichaam. Een beetje baardgroei. Het is nu een echte man.”

De “huh?”

De enige die blijft zitten bij een doelpunt (want staan hoort blijkbaar) en verward om zich heen kijkt. Heeft waarschijnlijk net een vraag gesteld over de haardracht van een speler.

De one-size-fits-all-dus-mij-ook

Leuk, zo’n jurkje van dat ene biermerk dat geen Heineken is, maar niet gemaakt voor sommige lijven. Toevallig de lijven die ook voor het scherm gaan staan met de hapjesschaal.

De detective

Staat geregeld woedend op.  “PENALTY!” Is alles op het spoor. Nederland wordt altijd achtergesteld door de scheidsrechter. Andere team staat altijd buitenspel. “Er wordt zo hard gesjoemeld.”

Het duo met een voorliefde voor underdogs

“We hebben een man of the match gekozen. Dit WK is het Ron Vlaar.”

Reden: gewoon op een dag besloten, daarbij zit er ‘vla’ in zijn achternaam.

Bijnaam: Ron Beton

“Ja, maar zag je Ron Beton? Hoe hij daar rende. Hij bouwde in z’n eentje een muur om <vul naam aanvaller tegenpartij in>. Zoals alleen hij dat kan. Ron-be-fucking-ton.”

“Hij is een betrouwbare dieselmotor.”

De coördinatieloze

Hoe dicht hij ook bij het scherm zit, elke keer dat de bal overduidelijk langs het doel schiet staat hij als enige op en begint hij te juichen. Tot hij om zich heen kijkt, z’n armen laat zakken en zich vervolgens weer zetelt. Bij het volgende schot op het doel herhaalt dit ritueel zich.

De Leeuw

Een of andere gek in een oranje leeuwenpak ongeacht de temperatuur. Wordt schijnbaar geleverd met vuvuzela.

De oude man in de hoek

“In 1974 speelden we pas voetbal. IJzeren Rinus zou hier wel raad mee geweten hebben.”

De ze-horen-me-in-Brazilië

“Speel die bal nou af!”

“HIJ DAAR STAAT VRIJ HOOR”

“Schiet dan! Treuzel nou niet zo!”

Worden soms opgenomen in klinieken wegens het lijden aan ‘Cruijff-waan’.

De pessimist

Zowel negatief over Huntelaar als over de rest. Wanneer hij al iets oranjes draagt, trekt hij het halverwege uit. Dreigt er vervolgens mee om naar huis te gaan. Alleen supporter wanneer ze voorstaan. Vaak fan van Ajax.

De ik-zei-het-toch

“Nee, het verbaast me niks dat we toch hebben gewonnen. Iedereen deed wel zo negatief, maar ik wist het al. Alleen niemand wilde naar me luisteren, hè. Ja, ik had dit wel verwacht.” 

De schrijfster voor Buitenkant Voet die niets weet

“Ja, ik weet dat ik er niets van afweet, maar leg het dan alsjeblieft aan me uit. Ik moet er toch iets over kunnen schrijven. Ik kan niet eeuwig over tenues blijven praten.” Pleit niet alleen voor opstaan uit vreugde bij een doelpunt, maar ook voor het uittrekken des shirts.

Tip: gewoon negeren.

BioBV-Yavne