9 redenen waarom het niks wordt met Oranje

Natuurlijk staan ook wij vrijdagavond in de kroeg te juichen voor onze boys, maar we zijn ook realistisch: Nederland gaat het zwaar krijgen. Dit is waarom.

Foto: livestand.nl

Foto: livestand.nl

1. De juichpakken zijn op

Hoe gaan we ze nu op hun Donders geven dan? Je kunt zeggen wat je wil, maar de stylist van het zuiden bracht er met zijn vreselijke juichpakken nog een beetje Oranjekoorts in. We zijn een paar dagen van de start verwijderd, maar het Nederlands Elftal leeft nog niet echt bij de 16 miljoen bondscoaches. Terwijl onze jongens steun nodig hebben!

2. De 5-3-2 formatie

De denkwijze achter 5-3-2 (en 3-5-2 in balbezit) is zo gek nog niet, maar kijk even naar de teams waar we tegen spelen. Spanje nam het in de EK-finale van 2012 op tegen Italië, dat 3-5-2 speelde: 4-0 winst. En Chili speelt al ruim vier jaar dit systeem, wij amper vier wedstrijden. Dan zullen die Chilenen er vast wel wat beter in zijn, denk je niet?

3. Waar is Virgil?

Nederland schreeuwt al jaren om een grote, sterke verdediger die minder sloom is dan Ron Vlaar. Nu die eindelijk is opgestaan in de vorm van Virgil van Dijk, laat Louis in zijn oneindige wijsheid deze potentiële topverdediger thuis in Glasgow.

4. Jasper Cillessen (en alle andere jonkies)

Natuurlijk, Jasper heeft het prima gedaan bij Ajax. Op Europees en internationaal niveau heeft Cillessen echter geen enkele ervaring. Niemand weet hoe hij zich houdt tegenover Diego Costa of Alexis Sánchez. Hetzelfde geldt voor mannen als Daryl Janmaat, Joël Veltman, Stefan de Vrij, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Memphis Depay.

5. Gerard Joling

Geers verschrikkelijke WK-song gaat hopelijk niet internationaal, want dan staan we hopeloos voor lul. Zelfs dat nummer van Pitbull is nog beter. En dan heb ik het nog helemaal niet over België’s WK-nummer gehad. Het erge is dat het Oranje-legioen bestaat uit dezelfde mensen als die naar De Toppers gaan, dus van onze twaalfde man hoeven op het WK ook weinig te verwachten.

6. Louis vs. Sierd

Louis van Gaal is al niet zo van het tot tien tellen, maar nu Sierd de Vos meereist naar het WK om hem totaal gek te maken, kan onze bondscoach weleens gaan exploderen. Als Sierd Louis helemaal koekoek maakt, kunnen we het wel shaken op het WK. We weten allemaal wat er met het laatste WK-team ging dat geleid werd door een doorgedraaide imbeciel: Frankrijk in 2010…

7. Louis vs. de wereld

Geloof me: Louis’ overwinningsspeech voor het geval we die Wereldbeker pakken heeft ie al maandenlang klaar liggen. Misschien was ie er zelfs al aan begonnen tijdens zijn vorige termijn als bondscoach. Mocht het papiertje vol met totalitair getier door een speler ontdekt worden tijdens het WK, zal de selectie er waarschijnlijk alles aan doen om te voorkomen dat Louis deze speech ook daadwerkelijk voor zal kunnen gaan dragen.

8. We missen Strootman

Tijdens Frankrijk-Nederland was het overduidelijk. Toen Kevin Strootman was uitgevallen, werd het Nederlandse middenveld omver geblazen door Paultje Pogba en Blaise Matuidi. Ons Hollandse middenveld had het ook lastig tegen de krachtpatsers van Ecuador en Ghana, laat staan de middelste linies van Chili, Italië, België, Duitsland, Brazilië of Ivoorkust.

9. We missen wereldtoppers

Ja, we hebben Van Persie, Robben en Sneijder, en ja, dat zijn toppers. Maar dat is het dan wel. Bekijk de selectie van andere landen eens, en je ziet dat heel veel landen heel veel meer wereldtoppers in huis hebben. Zo erg is het ook niet, als klein kippenlandje, en onze nieuwe generatie moet nog rijpen. Misschien zijn we over vier jaar wél op volle oorlogssterkte.

BioBV-Enzio