De koloniale drift van Manchester City

Al eerder schreef Enzio over de drie grootste voetbalnetwerken in de wereld. Maar inmiddels is Manchester City ook flink aan het koloniseren. Met David Villa als één van de eerste ‘slachtoffers’.

Blauw: Manchester City. Groen: Samenwerkingsverband. Rood: Academies. Geel: Eigendommen

Blauw: Manchester City. Groen: Samenwerkingsverband. Rood: Academies. Geel: Eigendommen

City is toch een behoorlijke tijd het lachertje van de stad Manchester geweest. Terwijl United met Sir Ferguson aan het roer de ene prijs na de andere pakte, degradeerden de Citizens tot twee keer toe. Inmiddels zijn we twee overnames verder (eerst van de Thai Thaksin Shinawatra, vervolgens van de Abu Dhabi United Group), en City wist twee landstitels te veroveren met de Arabische oliedollars.

Begin van de expansie
Dat verhaal is bekend. Maar de club heeft de afgelopen jaren ook een netwerk opgebouwd. Natuurlijk zijn er de weinig schrikbarende academies, zoals in Zuid Afrika en in Ghana. Ook heeft City zoals zo veel clubs samenwerkingsverbanden met anderen. Zo hebben Espanyol en Sporting Lissabon dibs op een talentvolle speler.

Naast Sporting Lissabon heeft City met Gil Vicente nog een Portugese partner. Verder hebben het Deense Aarhus, het Ierse Limerick en het Ghanese Ghana FA een speciale band met de club uit Manchester. Allemaal onder het mom van samenwerken op een bepaalde manier.

New York City
Tot zover nog geen schokkende dingen. Tot Manchester City als een ware Christoffer Columbus de oceaan overstak en Amerika ontdekte. De overeenkomst met de New York Yankees, die toch echt honkbal spelen, lijkt in eerste instantie vreemd. Maar er wordt even een heel nieuwe voetbalclub uit de grond gestampt, genaamd New York City.

Twee van de masterminds achter deze overeenkomst zijn Major League Soccer-directeur Don Garber en Ferran Soriano. Soriano werd in zijn tijd als vice-voorzitter van FC Barcelona benaderd door Garber om een soort nieuw voetbalfiliaal te openen in Miami. Toen de Spanjaard naar Manchester City vertrok, veranderde het plan van Garber in het opzetten van een tweede voetbalclub in New York (naast Red Bull). De beloning: 80% van de aandelen in de nieuwe club.

David Villa in het blauwe shirt van Manchester... Nee, New York City FC. Foto: mcfc.co.uk

David Villa in het blauwe shirt van Manchester… Nee, New York City FC. Foto: mcfc.co.uk

Soriano heeft dus een verleden bij FC Barcelona. Toevalligerwijs (of niet?) maakte het filiaal van Manchester City gister bekend dat oud-Barca-speler David Villa de eerste speler in de selectie is. En omdat New York City FC pas in maart 2015 aan de competitie begint, mag de Spanjaard waarschijnlijk meetrainen met de Engelse Citizens.

Melbourne en Yokohama
Maar het gaat nog verder. In januari van dit jaar nam Manchester City een meerderheid (80%) in de Australische club Melbourne Heart. En dat lijkt gevolgen te hebben voor de naam, ‘City’ zou in de plaats komen van ‘Heart’. De voorzitter van ‘Heart’, Ferran Soriano (ja, die) en zijn Engelse vriendjes probeerden de clubkleuren ook al te veranderen naar blauw, maar dit verzoek werd afgewezen.

De steenrijke club uit Manchester heeft inmiddels ook voet aan de grond in Japan. Nissan richtte daar ooit de voetbalclub Yokohama F. Marinos op, zoals het bedrijf Bayer een club in Leverkusen begon. Het autobedrijf heeft inmiddels een deal gesloten met de blauwe kolonisten uit Engeland. Voorlopig om samen de club te leiden. Er verandert dus weinig aan het Japanse filiaal. De Marinos spelen in ieder geval al vanaf het begin in het blauw.

De overname van Manchester City door een groepje Arabieren heeft dus niet alleen veranderingen binnen de stadsmuren teweeg gebracht. Het heeft een vreemde expansiedrift gestart, met voorlopig New York, Melbourne en Yokohama als koloniën. Na het Red Bull-rijk, het Pozzo-imperium en het Russische gangenstelsel hebben we met de City Football Group een nieuwe multinational in de voetbalwereld.

Bio-Ruben