BV’s Gepatenteerde, Dermatologisch Geteste Leestips, week 11

BuitenkantVoetlogoII

Wij van Buitenkant Voet zijn altijd op zoek naar de beste formules en het revolutionaire anti-age extract heeft een dermatologisch getest effect op je huid. Deze week nemen we even een breakje van alle verschrikkelijke praktijken van de FIFA, een geflipte Rotterdamse Italiaan en de world domination-plannen van Doyen Sports. Het gaat weer over voetbal! De 20 meest missende spitsen van de grote Europese competities, Lex Immers als poster boy voor voetbaldatajournalistiek, een analyse van Jorge Sampaoli’s dodelijke aanvalsmachine genaamd Chili, waarom Steven Gerrard nooit generaal had moeten zijn en de straks leeg staande WK-stadions in Brazilië (we konden het niet laten).

Bleacher Report – Dzeko, Soldado, Balotelli & 20 of European Football’s Most Wasteful Attackers
10 maart 2014

Statistieken alert! Wie zijn de aanvallers in de grote Europese competities die procentueel de meeste kansen verspillen? Bleacher Report zocht het allemaal voor je uit. Er zitten een paar grote namen in. Onze ‘eigen’  Wilfried Bony, vorig seizoen nog ongenaakbaar in de Eredivisie, staat hoog in de lijst. Ook grote namen als Neymar, Henrikh Mkhitaryan, Fernando Torres (duh), Mario Balotelli en Kaká doen het goed in dit klassement waar je niet in wil staan. Maar de top drie, die verklap ik lekker nie.

De Correspondent – Waarom schlemiel Lex Immers in werkelijkheid een van de beste voetballers van Nederland is
12 maart 2014

Dit artikel maakte heel wat los in de vaderlandse voetbaljournalistiek. Deze herhaling van Tussen de Linies artikel uit januari, maar dan net even iets slimmer, verdeelde de voetbaltwitteraars in twee kampen. In de ene hoek de statistici, met Simon Gleave voorop, in de andere hoek de mannen van Voetblah en wij. Hoe slim men in dit artikel ook rekent en hoe onomstotelijk de feiten ook zijn, kan voetbal echt gereduceerd worden tot wiskunde? Wij denken van niet. Oké, Immers’ statistieken zijn meer dan prima, maar hij heeft nog steeds de souplesse van een vogelverschrikker.

Football Manager Analysis – A Tactical Analysis of Jorge Sampaoli
12 maart 2014

Football Manager Analysis is een vrij hardcore blog over tactiek in het voetbal. Met plaatjes en Jan van Halst-tot-basisschool-knutselaar-degraderende pijlen en looplijnen wordt vakkundig uitgelegd wat voor tactieken bepaalde teams hanteren. Deze week besteedde het blog aandacht aan Jorge Sampaoli, bondscoach van Chili en hét adept van mijn held Marcelo Bielsa. Zijn team speelt extreem aanvallend voetbal waarin de omschakeling razendsnel verloopt en van vitaal belang is. Lees je mee Louis?

The Guardian Sport – Steven Gerrard and the ‘top, top’  chop
13 maart 2014

Dit uitgebreide, ijzersterke artikel duikt diep de wereld van Steven Gerrard in. De man met vrijwel ongelimiteerde kwaliteiten, de man die alles wat een voetballer moet kunnen, kan. Al jaren één van de beste voetballers op aarde, maar toch blijft er altijd dat gevoel dat ie misschien, in een beter team, een nog veel grotere legende had kunnen worden. Ken Early, schrijver van dit pareltje, betoogt waarom Gerrard een generaal is die nooit een generaal had moeten worden en waarom hij op zijn best was met Xabi Alonso achter hem op het middenveld. Erg lezenswaardig.

ESPN FC – No place like home as Brazilian clubs reject new World Cup venues
14 maart 2014

Toch nog even een kritisch stuk om de week mee af te sluiten. ESPN kijkt naar de ‘White Elephants’, gigantische WK-stadions die na de zomer waarschijnlijk zo goed als leeg zullen staan of in ieder geval niet winstgevend zullen zijn. In Manaús, Brasília en Cuiabá hebben ze geen clubs op het hoogste niveau maar straks wel megastadions, terwijl de grote clubs uit Belo Horizonte, Recife, Fortaleza en Salvador liever in hun eigen stadion blijven voetballen dan in “Sepp’s dream house”. Geldverspilling.

BioBV-Enzio