BV’s Graziano Pellè-volle Leestips, week 10

BuitenkantVoetlogoII

Week 10 alweer! Het jaar vliegt voorbij. Vorige week negeerden we de aandachttrekkerij van Graziano Pellè, maar deze week konden ook wij niet meer om de Italiaanse Jekyll & Hyde heen. Maar het is niet allemaal Pellè’s schuld. Naast geneuzel over Pellè besteden we deze week ook aandacht aan belangrijker zaken. Zo dook de BBC de Qatarese werkkampen voor het WK van 2022 in (en het was niet echt jolly good), wordt de bewegingsvrijheid van het vrij enge Doyen Sports wellicht aanzienlijk verkleind, schreef Grant Wahl misschien wel het beste voetbalartikel van 2014 en kocht het Braziliaanse leger drones om in te zetten tijdens het aankomende WK.

Denkeniswinnen.nl – Jan-Joost van Gangelen, de bijtende hond
3 maart 2014

Als denken echt winnen is, verklaart dat wellicht waarom Graziano Pellè de laatste tijd zo weinig wint. De man is aan het ontsporen. Maar, zo betoogt Marco van der Heide in dit uitmuntende stuk, we moeten niet met al onze vingers naar de Italiaan wijzen. Ook Jan-Joost van Gangelen, en met hem de meerderheid van de voetbaljournalisten, treft blaam. Waarom stelt Van Gangelen suggestieve vragen over de mentaliteit van Feyenoord? Om mooie televisie te maken. Dat is waar het de heren van FOX en veel andere voetbalmedia alleen nog maar om gaat, mooie televisie. Of er ook enige journalistieke kwaliteit in hun uitzendingen zit, lijkt niet belangrijk. Prachtig artikel.

Sports Illustrated – Like a cloud of lingering tear gas: how do you reconcile the two Brazils?
3 maart 2014

Grant Wahl is één van de bekendste en succesvolste voetbaljournalisten van deze tijd. En met dit prachtartikel bewijst hij eens te meer waarom. In een gigantische reportage die geen moment saai wordt slaagt hij erin om álles, echt álles wat je moet weten over het aanstaande WK samen te brengen. De protesten, de Brazuca, de enorme geldverspilling, het verneukte Maracaña, de favela’s en de twee gezichten die Brazilië heeft weeft Wahl allemaal op een sublieme wijze door elkaar. Dit is een journalistieke prestatie waar wij van Buitenkant Voet een hele diepe buiging voor maken.

Haaretz – Israeli drones to patrol Brazilian skies during World Cup
4 maart 2014

Maar een dag later blijkt Wahls stuk alweer deels incompleet. Het Braziliaanse leger voegt namelijk een nieuw wapen toe aan het toch al vrij grote arsenaal waarmee het tijdens het WK de veiligheid wil garanderen (lees: de protesten de kop in wil drukken): drones. Niet van die Amerikaanse drones die random Afghaanse huizen platbombarderen, maar Israelische spionagedrones. Twaalf miljoen dollar hebben ze er voor over, hadden ze misschien ook wel een mooi ziekenhuis van kunnen bouwen, zoals ze beloofd hadden. Het leger heeft nu de drones, hittegevoelige camera’s, Duitse tanks, helicopters, straaljagers en zelfs PackBot 510’s om straks de oorlog met het volk te winnen.

Twente Insite – “Samenwerking FC Twente en Doyen gaat niet lang duren”
5 maart 2014

Sorry dat we hier een fansite voor gebruiken, maar de heren van Twente Insite schreven dit nieuws nou eenmaal het beste op. Vanaf 2016 willen Platini en zijn UEFA de Doyen Group en dergelijke investeerdersmaatschappijen die handelen in third party ownership, weren uit het voetbal. FC Twente heeft onlangs transferrechten van vijf spelers verkocht aan Doyen, maar volgens de UEFA en de FIFPro gaat dit geen trend worden. In heel Europa moet het aan banden worden gelegd en op termijn in heel de wereld. Wij zijn benieuwd of dit net zo’n doorslaand succes gaat worden als Financial Fair Play…

BBC News – Inside Qatar’s squalid labour camps
7 maart 2014

De BBC bracht een bezoekje aan de veel besproken gastarbeiderskampen in Qatar, waar men onder barre omstandigheden leeft (en vaak ook sterft), werkend aan WK-infrastructuur terwijl paspoorten zijn ingetrokken en er geen weg terug naar huis is. Deze ‘moderne slavernij’, waar eerder ook voetballers als Abdes Ouaddou en Zahir Belounis slachtoffer van werden, zou een paar weken geleden beperkt worden door nieuwe regels en betere arbeidsomstandigheden. Helaas geldt dit voor slechts 38 arbeiders die aan de stadions werken. Ongeveer een miljoen gastarbeiders werkt nog in een hel op aarde, en zij zijn aan het woord in dit deprimerende artikel.

BioBV-Enzio