Komische Wiljan als leider van Sparta Bagdad

Vloet_7888B7EFF0B301D8C1257B03006A023E_12

Het is voor veel mensen niet voor te stellen, maar Sparta Rotterdam heeft na de traditionele top-drie de meeste landstitels van alle nog actieve clubs in het Nederlandse profvoetbal. Daarbij moet natuurlijk even gezegd worden dat de eerste vijf kampioenschappen uit de tijd dat de wereld nog geen Wereldoorlogen kenden. Toch is Sparta een zeer geliefde en zeer gerespecteerde club. Dat de Kasteelheren de verwoesting nabij zijn, doet de voetballiefhebber pur sang dan ook pijn aan de ogen. ‘Komische’ Wiljan Vloet, de leider van Sparta, twijfelt echter allerminst aan zijn functioneren.

Sinds de laatste landstitel in 1959 was Sparta Rotterdam een club van – laten we zeggen – het niveau SC Heerenveen. Vaak te vinden in de subtop, met soms een uitschieter naar boven en soms ook eentje naar beneden. Sinds een kleine twintig jaar is de vrije val ingezet. Eerst bleef men hangen rond een dertiende plek, maar plotseling degradeerde ‘de club die nooit zou degraderen’ onder trainer Frank Rijkaard (ja, die trainer die met FC Barcelona in 2006 de Champions League won) Het afzakken van de oudste profclub van Nederland is ook te zien aan het aantal trainers. In twintig jaar werden bijna dertig (!) coaches versleten.

In 2011 kwam Wiljan Vloet wel even de brokstukken opruimen en een volledig hernieuwde club neerzetten. Als een feniks zou de Kasteelclub uit zijn as herrijzen en uiteindelijk stabiel meedraaien in de middenmoot van de Eredivisie. Met als één van de voorbeelden Heracles Almelo, in 2005 nog de Rotterdammers te slim af in de strijd om de titel van de eerste divisie. Om zo weinig mogelijk kosten (en tegengas) te hebben, werd Vloet technisch directeur en algemeen directeur. Met andere woorden: De Brabander regelt het transferbeleid en hij evalueert daarna zijn eigen prestaties.

Tot op heden slaat Sparta nog geen deuk in een toef slagroom. Vorig seizoen ontsloeg Vloet daarom trainer Michel Vonk. Dit seizoen stuurde hij Adrie Bogers na een half jaar de laan uit. Het is nu de beurt aan Gert Kruys, maar onder zijn leiding werd al vijf keer verloren. ‘Komische Wiljan’ zegt zelf dat er ‘iets op het veld zal moeten veranderen’. Maar het ligt niet aan de kwaliteit van de selectie. En zeker niet aan het aankoopbeleid van technisch directeur Wiljan Vloet, evalueerde algemeen directeur Wiljan Vloet. Want hij is ‘geen moment bezig geweest’ met zijn eigen toekomst.

Sparta is bezig haar persoonlijke negatieve record te verbeteren, maar Wiljan Vloet blijft onzin uitkramen. Ondertussen is het bijna een gewoonte om als trainer een paar maanden Sparta op je cv te hebben staan, met natuurlijk het daarbij behorende ontslag en afkoopsommetje. Wiljan Vloet doet me sterk denken aan Mohamed Saïd Al-Sahaf, de Irakees die minister was onder Saddam Hussein. Terwijl de tanks Bagdad binnenreden, bleef ‘Komische Ali’ vertellen over de glorieuze leider. Komische Wiljan doet hetzelfde, met als narcistisch extraatje dat hij zelf die glorieuze leider is.

Bio-Ruben