Buitenkant Voets 5 heilige goede voornemens voor 2014

happy new year

Het jaar is nu alweer een dikke week onderweg, dus wil je nog goede voornemens openbaren dan moet het nu toch wel ongeveer gebeuren. 2014 is het tweede jaar in het bestaan van Buitenkant Voet en wij zijn heel erg benieuwd wat voor moois dit jaar allemaal in het verschiet heeft voor ons. Maar zitten wachten tot er wat gebeurt is niks voor ons, en dus hebben wij een lijst met vijf goede voornemens samengesteld. Lees en huiver.

‘Newsier’ worden

NRC next deed dit eind 2012 al door de latere Journalist van het Jaar 2013 Rob Wijnberg te ontslaan en te vervangen door iemand wiens naam nog steeds niemand ene fuck kan interesseren. Wijnberg moest gaan, en NRC next moest ‘newsier’ worden. Dichter op het nieuws, minder achtergronddingetjes en minder artikelen die je niet in een andere krant kunt lezen. Super idee! Wij willen dit ook! Wij willen ook net zo saai en onopvallend gaan worden als alle andere voetbalwebsites en lekker heel de dag transferberichtjes tikken. Dat levert vast heel veel Facebook-likes op!

En paywall instellen

Ook nieuw in 2013, het hardnekkige gerucht dat ‘de lezer’ weer wil betalen voor journalistieke ‘content’. Rob Wijnberg (heb je hem weer) bewees dat namelijk door met De Correspondent veel betalende leden (en voormalig NRC next-lezers) aan te trekken. En ja, dan kun je niet anders concluderen dan dat lezers weer grof geld neer willen leggen voor stukken. Laten we voor het gemak even voorbij gaan aan het falen van De Nieuwe Pers, dat artikelen voor véél minder geld aanbood, maar ook door véél minder bekende journalisten. Niemand betaalde ervoor. Maar goed, iedereen zegt toch dat mensen willen betalen, dus laten we dat maar geloven. En laten we een paywall instellen zodat iedereen eerst veertig cent over moet maken voor ze een stukje van ons kunnen lezen. Hebben ze er vast voor over.

Voorbeschouwingen en analyses van wedstrijden maken

Wat wij altijd zo leuk vinden aan voetbal kijken, zijn de voorbeschouwing en de analyses achteraf. Het voetbal tussendoor is eigenlijk slechts een hinderlijke onderbreking tussen de wonderbaarlijke staaltjes sprekerskunst van woordentovenaars als Jan van Halst en onze favoriet Ronald Waterreus. Tijdens de voorbeschouwing vertellen ze altijd zó veel compleet verrassende prognoses die we zelf van te voren nóóit hadden kunnen bedenken, en achteraf laten ze altijd weer dingen zien die wij zelf niet hadden opgemerkt. Briljant. Dus willen wij ook voortaan in een studio gaan zitten, een hoop voetbaljargon (“het kan echt nog alle kanten op gaan”) uit ons hoofd leren en de wereld verblijden met ons hersenloos gebrabbel over looplijnen en hoe “het anders een hele andere wedstrijd” was geworden.

Een WK-special maken!

Dit jaar is het WK en dus zal ieder zichzelf respecterend voetbalmedium een WK-special gaan maken. Dat de WK-special dan helemaal niet speciaal meer is, maakt even niet uit. In ieder geval, die WK-specials zullen allemaal weer ontzettend veel op elkaar lijken en een gigantische onkunde over de huidige voetbalwereld aan het oppervlak brengen (wedden dat ze Chili een “echte Zuid-Amerikaanse schoppersploeg” gaan noemen?). Wij willen dit ook! Een droge lijst met teamselecties en per land dan wat info over de coach en over de sterspeler (waarbij we liever de grootste naam kiezen, dan ook echt de daadwerkelijk beste speler). En dan alvast het komende WK een groot voetbalfeest noemen, zonder enige aandacht te geven aan de achterlijke mensenrechtenschendingen in naam van datzelfde WK. Hiep hoi!

Prioriteiten stellen

We kunnen natuurlijk niet overal over schrijven, we zijn maar met zeven man en hebben ook niet heel de dag de tijd, dus zullen we prioriteiten moeten stellen. Daarom willen we in het nieuwe jaar meer schrijven over wat er het afgelopen weekend allemaal gebeurd is (levert veel Facebook-likes op namelijk), en niet over onderwerpen als homofobie, seksisme, mensenrechtenschendingen, corruptie, hooliganisme, de steeds groter worden rol van geld in het voetbal, racisme, politieke spelletjes en dictator Blatter. Die zijn misschien wel belangrijker, maar hé, wij willen wel leuk gevonden worden op Facebook dus ja.

BioBV-Enzio