Santi Kolk is gewaarschuwd voor een avondje Oud-ADO Den Haag

SantiKolk

Het is vrijdagavond 6 april 2012 te Leiden. Op het veld staat een team oud-ADO Den Haag-spelers, dat het op het uiterste randje van de Leidse grens opneemt tegen v.v. Leidsche Boys. De benen bij de Haagse routiniers hebben dan al een paar maanden stilgestaan. Speciaal voor het negentigjarig bestaan van de opponent trekken twee bekende Nederlanders hun voetbalschoenen uit de opbergkast.

Wat zijn bekende Nederlanders als je met een team vol oudprofs te maken hebt? Spelers als Michael Mols, Richard Knopper en ‘de magiër’ Edwin Grünholz beginnen in de basis bij de formatie van trainer Lex Schoenmaker junior. Hun bekendheid verwelkt al snel bij het gerei dat Schoenmaker op de bank heeft zitten: Toni Star en Matsoe Matsoe, bekend van Oh Oh Cherso, zijn het absolute uithangbord voor het jubileumduel.

Een kwartier voor de rust wandel ik het sportcomplex op. Halve liter Bavaria in de hand, pen en papier in de broekzak en ogen op het veld gericht. Toni Star, alias Sterretje, toont regelmatig zijn voetbalkunsten. Hij mag het proberen als aanvallende middenvelder of spits, welke positie hij precies bekleedt is tot de dag van vandaag onbekend.

Scoren doet Sterretje niet, Matsoe Matsoe evenmin. Laatstgenoemde lijkt zijn roeping te hebben gevonden als middenvelder. Nee, dat scoren kun je beter overlaten aan Arie van der Padt. Die weliswaar begint als wisselspeler – een blijk van wantrouwen is ook bij Oud ADO Den Haag zo gemaakt – maar met vier van de vijf Haagse doelpunten een aardig stempel op het jubileum achterlaat. Leidsche Boys scoort in de tweede helft één keer en daar blijft het bij.

De nu 32-jarige Santi Kolk is een kind van Den Haag en het kan bijna niet anders dan dat hij straks met de mannen van Oud ADO Den Haag op pad gaat. Een Indisch avontuur leek zijn voetbalcarrière nog wat op te rekken, maar door het uitstellen van de competitie in India hangt hij nu al zijn kicksen aan de wilgen.

Spelen met een paar opgetrommelde bekende Nederlanders, toeschouwers die voor de lol eens een kijkje komen nemen onder het genot van een biertje en een coach die aanvallers met scorend vermogen geen garantie op een basisplek geeft. Dat vooruitzicht zou Kolk de komende jaren tegemoet kunnen zien.

Een amateurclub ziet hij niet zitten, verklaarde Kolk aan Omroep West na de bekendmaking van zijn afscheid. “Dat bedoel ik niet arrogant, maar ik focus mij nu volledig op het halen van mijn trainerspapieren en de stage bij ADO Den Haag. Misschien ga ik wel in een vriendenteam spelen.” Santi Kolk is gewaarschuwd.