Waar zijn Zidane en Guardiola bang voor?

ZidaneGuardiola

Zinedine Zidane en Pep Guardiola zijn twee van de grootste voetballegendes van de afgelopen decennia. Allebei briljante voetballers, tegenwoordig respectievelijk adviseur van Real Madrid en beste coach aller tijden. Bovendien zijn Zidane en Guardiola eervolle mannen, goede gasten, gentlemen, in een wereld vol gestoorde voetballers bij wie het geld en de chickies naar het hoofd zijn gestegen. Zidane en Guardiola zijn de good guys, misschien niet de leuksten om een biertje mee te drinken, maar je zou ze wel je auto uitlenen zonder bang te hoeven zijn dat dit gebeurt. Daarom richtte Zahir Belounis, de Franse voetballer die al jaren gevangen zit in Qatar, onlangs ook een brief in The Guardian aan de twee iconen. De good guys zouden hem vast helpen in zijn strijd tegen de bad guy-oliesjeiks. Helaas, na bijna een week heeft hij nog geen reactie gehad.

Zahir Belounis’ verhaal is één van de grootste tragedies in de voetbalwereld op dit moment. Dankzij het inmiddels beruchte Kafala-systeem kan Belounis’ club Al Jaish helemaal zelf bepalen wanneer de Franse voetballer Qatar mag verlaten. En laat Al Jaish nou net een niet zo vriendelijk clubje zijn, dat Belounis nog heel veel achterstallig loon verschuldigd is. En laat Al Jaish nou net geleid worden door een stel gewetenloze schurken die Belounis en zijn gezin pas het land uit laten als hij een papiertje tekent waarin hij verklaart afstand te doen van al het geld dat hij nog van ze tegoed heeft. Inmiddels heeft de Franse regering samen met The Guardian en enkele andere media de druk flink opgevoerd en leek het even alsof Belounis Qatar eindelijk voor goed achter zich kon laten. Dat was drie weken geleden.

Belounis verkocht al zijn bezittingen en zette zijn huis te koop, drie weken geleden. Maar helaas, hij mocht het land toch niet uit. De Fransman, zijn vrouw en twee kinderen, kamperen nu dus al drie weken in een leeg huis. Belounis heeft helemaal niets meer, behalve de steun van onder meer The Guardian, CNN, zijn broer Mehdi die op Twitter steeds meer invloed krijgt, Abdeslam Ouaddou (die als voetballer ook een tijd vastzat in de oliestaat) en voetbaljournalist James Masters. Masters is één van de weinigen die in contact staat met Belounis, en kreeg een week geleden te horen dat de (voormalig) aanvaller op het punt staat zelfmoord te plegen.

Zahir Belounis in betere tijden

Zahir Belounis in betere tijden

Een zelfmoord die wellicht afgewend kan worden als grote namen in de voetballerij zich doen gelden. Namen als Zidane, of Guardiola ofzo. Maar voorlopig blijft het stil. Zowel Zidane, nota bene een landgenoot van Belounis, als Guardiola roert zijn mond niet. Waarom? Van Sepp Blatter kan ik nog wel snappen waarom die zijn plicht niet doet en Belounis steunt. Sepp Blatter is net zo’n schurk als de clubleiding van Al Jaish en wordt financieel gesteund door de Qatarese overheid. Bovendien is hij bezig de misstanden in het land dat in 2022 het WK moet gaan organiseren zo geraffineerd mogelijk onder het tapijt te vegen. Natuurlijk gaat Blatter dan niet in de bres springen voor een suïcidale, gegijzelde voetballer. Hij heeft te veel te verliezen en zijn eergevoel en integriteit is hij al jaren geleden kwijtgespeeld.

Maar wat hebben Zidane en Guardiola nou te verliezen? Eén tweetje @ZidaneOfficial_ is zo in elkaar geflanst, één zinnetje in een interview erdoorheen mompelen kan Guardiola zich echt wel permitteren. Of niet? Zowel Zinedine Zidane als Pep Guardiola was namelijk ambassadeur van het Qatarese WK-bid. Blijkbaar betekent dit dat ze zich niet kritisch uit kunnen laten over het land Qatar en nieuwsfeiten die niet direct iets te maken hebben met het WK van 2022. Blijkbaar vinden ze de Qatarezen zulke fijne lui, dat ze hen niet in hun hemd willen zetten, zelfs niet als een wanhopige collega zich met zijn laatste mentale kracht aan hun voeten vastklampt. Of zouden Zidane en Guardiola ook een wurgcontract getekend hebben met die vriendelijk lachende en gul geld overmakende sjeiks?

Guardiola en zijn makkers uit Qatar

Guardiola en zijn makkers uit Qatar

Ik vind Zidane en Guardiola nog steeds goede gasten. Hun kleine tenen verdienen meer respect dan Blatter ooit verdiend heeft. En ik zou nog steeds m’n auto aan ze uitlenen, als ik een auto had gehad. Maar toch stelt het me teleur dat zulke iconen blijkbaar niet groot genoeg zijn om weerstand te bieden tegen de steeds groter wordende macht van Qatar in de voetbalwereld. Het stelt me teleur dat alles blijkbaar toch te koop is in de voetbalwereld. Zidane en Guardiola zul je nooit rond zien racen in een dure sportwagen met drie supermodellen op de achterbank, maar blijkbaar is hun mening wel verkoopbaar. Het is jammer dat ook zulke mannen zich laten verleiden. Misschien minder snel dan de meeste andere voetballers, maar het is blijkbaar gewoon een kwestie van hoog genoeg bieden.

Belounis hoeft niets meer te verwachten van de twee. Maar op 15 november kreeg Belounis steun uit onverwachte hoek. Gary Lineker, een man aan wie ik nooit m’n auto zou verhuren en die ik altijd een beetje een gladjakkertje vind, nam het op Twitter op voor Belounis. Sindsdien heeft hij zich aangesloten bij de good guys, het kamp-Belounis.

Naast de zo’n beetje vergeten Franse voetballer Bryan Bergougnoux blijft Lineker echter voorlopig de enige. Maar de steun voor Belounis groeit gestaag. Er wordt van alles geprobeerd om hem vrij te krijgen, de creatiefste optie is voorlopig om Belounis op te roepen voor het Franse nationale elftal en hem dan gewoon in Frankrijk te laten. Alleen kunnen z’n vrouw en kinderen dan ook mee? Een oplossing voor Belounis’ benarde situatie lijkt nog ver weg. Maar deze oplossing zou een stuk dichterbij komen als grote voetballers zich in de discussie gaan mengen.

Het is misschien naïef, maar ergens hoop ik nog steeds dat Zidane en Guardiola iets van zich gaan laten horen.