Het bord niet meer op schoot, maar het raam uit

bord

FOX kocht in augustus 2012 voor één miljard de rechten van het eredivisie-voetbal. Ook nam het bedrijf van Rupert Murdoch en passant de schuldenlast van tv-zender Eredivisie Live (60 miljoen euro) over. Ondanks dat dit een record voor Nederlandse begrippen is, reiken de bomen nog niet tot in de hemel. Het Murdoch-miljard is namelijk verdeeld over twaalf jaar en achttien clubs. En er zijn nog andere partijen die ook een stukje van de taart krijgen. De eredivisie is simpelweg niet zo interessant. Niet alleen vanwege het bij tijd en wijlen dramatische voetbal, maar ook dankzij het heilige ‘bord op schoot’. Dus het wordt tijd dat we daar eens mee stoppen.

Het bord ligt al vele, vele jaren elke zondagavond om zeven uur op schoot van de voetballiefhebber. Voor de niet-liefhebbers onder hetzelfde dak zit er dan altijd maar één ding op: Wegwezen of stilletjes meekijken. Het is een aloude traditie waar je met je tengels van af moet blijven. Deel van die traditie is ook het gebrek aan reclame tussendoor. John de Mol had daar geen boodschap aan, toen hij de rechten van de eredivisie naar zijn zender Tien/Talpa haalde. De zender ging na een kleine twee jaar ten onder, de voetbalrechten verhuisden via RTL terug naar de NOS. Iedereen weer blij.

Nouja, echt iedereen weer blij? De clubs krijgen een grijpstuiver, zeker als je het vergelijkt met buitenlandse clubs. In 2009-2010 toucheerden de achttien eredivisionisten 54,3 miljoen euro. In dat seizoen haalde de Bundesliga-clubs 489 miljoen euro, de Primera Division 621 miljoen euro en de Premier League is de absolute graaier met 1,1 miljard euro. Het verschil is veel te groot om gerechtvaardigd te kunnen worden door het argument dat de buitenlandse competities sterker zijn dan de eredivisie.

Hoe kan Engeland zo bizar veel vangen voor tv-rechten? Omdat de Premier League een sterke en populaire competitie is? Of is de Premier League sterk en populair geworden met behulp van het geld van diezelfde tv-rechten? Er is nog een ander verschil tussen bijvoorbeeld de Engelse of Spaanse competitie en onze eigen eredivisie. In Engeland doet men niet aan ‘the plate on the lap’, Match of the Day begint rond half twaalf ’s avonds. En in Spanje speelt Barcelona of Real Madrid rond tien uur, op het moment dat veel Spanjaarden net aan het hoofdgerecht beginnen.

De eredivisie loopt keihard achter wat tv-rechten betreft. En het in ere houden van de achterhaalde ‘bord op schoot-traditie’ gaat dat niet helpen. Zet Studio Sport op zondagavond tien uur ’s avonds. Zo kunnen FOX en de KNVB samen een speelschema ontwikkelen, waarbij er geen twee wedstrijden tegelijk meer worden afgewerkt. En dat betekent dat de kijker niet meer hoeft te schakelen tussen twee wedstrijden, maar gewoon lekker een hele zondag voetbal kan kijken, van Feyenoord-AZ ’s middags via Vitesse-NEC naar het toetje FC Twente-Ajax.