Over vaders en zonen: Van der Sar en Stekelenburg

steek-sar

Edwin van der Sar is zeker weten één van de beste keepers die Nederland tot nu toe ooit heeft gehad. Niet voor niks speelde de huidige directeur van Ajax 131 interlands voor Oranje. En zijn clubcarrière is ook niet de minste, met op het palmares Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. Sinds het IJskonijn in 2011 definitief stopte met profvoetbal, wordt er gespeculeerd en geklaagd over zijn opvolging. Niemand zou de erfenis aankunnen. Ook Maarten Stekelenburg niet. Zegt men. Want wat niemand schijnt te weten, is Stekelenburg eigenlijk een aangenomen zoon van Van der Sar is.

Ja, qua leeftijd wordt het wat lastig. De twee doelman schelen namelijk ‘slechts’ twaalf jaar. Maar er zijn meer dan genoeg overeenkomsten. Zowel Van der Sar als Stekelenburg heeft bij Ajax gekeept. Op zich niet heel bijzonder, er zijn wel meer doelmannen die bij de Amsterdamse club beginnen. Maar de twee genoemde doelmannen hebben beiden precies negen seizoenen deel uitgemaakt van het eerste team.

En naar welk land gingen ze na hun redelijke start bij Ajax? De Serie A. Het zou wel érg toevallig geweest zijn, als ze naar dezelfde Italiaanse club waren gegaan, maar toch. Van der Sar had weinig succes bij Juventus, Stekelenburg presteerde ongeveer net zo goed bij AS Roma. En na twee seizoenen hielden ze het allebei voor gezien in de ‘laars’. Een klein verschilletje is wel dat ‘Steek’ een nationale beker op zak had, Van der Sar vertrok met lege handen uit Turijn.

Door naar Engeland, de Premier League. Alex Ferguson durfde het niet aan om Van der Sar naar Old Trafford te halen. De doelman ging daarom naar Fulham. Stekelenburg vond het afgelopen zomer tijd voor een nieuwe stap. Om zijn carrière weer een boost te geven. En waar kan dat beter dan op Craven Cottage? Martin Jol zag het wel in hem zitten en haalde hem naar Fulham. De club met het aandoenlijke, sfeervolle stadion is een prima opstap naar Manchester United. Vraag maar aan Edwin. Na vier jaar in Londen kochten de Mancunians hem alsnog.

Stekelenburg zit nog in de Fulham-fase, en zijn contract loopt nog door. Tot 2017. Reken maar uit, dat is precies vier jaar. Sir Ferguson is inmiddels met pensioen, maar stiekem kunnen we wel raden naar de volgende stap van de doelman. In Manchester hebben ze zes jaar genoten van een Nederlandse keeper van 1.97m. Zijn Spaanse vervanger weet niet helemaal te overtuigen. Dus wordt het eigenlijk tijd voor een Nederlandse keeper van 1.97m: Maarten ‘Edwinszoon’ Stekelenburg.