Poule F

poulef

Dinsdag 9 juni

19:00 Frankrijk – Engeland
22:00 Colombia – Mexico

Zaterdag 13 juni

19:00 Frankrijk – Colombia
22:00 Engeland – Mexico

Woensdag 17 juni

22:00 Mexico – Frankrijk
22:00 Engeland – Colombia

 

Frauen-WM 2011 - Nigeria - Frankreich 0:1

 

FRANKRIJK, de nummer vier van 2011, is het snelst opkomende land in het vrouwenvoetbal. De competitie, met topteams Olympique Lyon en Paris Saint-Germain, geldt inmiddels als één van de sterkste van Europa en het nationale elftal versloeg vorig jaar Duitsland met 2-0 in een oefenwedstrijd. In de kwalificatie voor dit toernooi scoorden de Fransen liefst 54 goals, kregen er drie tegen en maakten grote indruk.

Het sterke Franse elftal heeft in Louisa Nécib (foto) haar uitblinker. Ziza, vaak vergeleken met die andere Algerijn uit Marseille, Zinedine Zidane, heeft een sublieme balbehandeling, passing en kan ook nog doelpunten maken. De 28-jarige Nécib speelt bij haar club Paris Saint-Germain doorgaans als spelmaker, maar is in de Franse ploeg meestal op de vleugels te vinden. Ze speelt gemakkelijk haar vrouwtje voorbij en kan vanaf de vleugel veel assists geven, zoals ze in de kwalificatie dertien keer deed.

Veel van haar assists zullen gericht zijn op spits Gaëtane Thiney (29), die in diezelfde kwalificatiereeks 13 doelpunten maakte. Op het middenveld vinden we de 20-jarige Claire Lavogez, de beoogde ster van de toekomst, en de ervaren Camille Abily (30) en Élodie Thomis (28). De hechte defensie wordt geleid door de 24-jarige captain Wendy Renard en Laura Georges (30), die hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend hebben.

Selectie:

WKselectieFrankrijk

STATUS: FAVORIET

De status van outsider past de Fransen niet meer, met het oog op de succesvolle kwalificatiereeks en de grote klasse in de selectie mogen Les Bleus echt wel gerekend worden tot de kanshebbers. Het elftal is inmiddels een stuk meer ervaren dan in 2011 en met bondscoach Philippe Bergeroo staat er een ervaren man voor de groep, één van de weinige mannelijke coaches op dit toernooi die ooit zelf een WK speelde, in 1986. Het wordt interessant om te zien waar de Fransen, die zich in Europa al kunnen meten met Zweden en Duitsland, inmiddels staan op wereldniveau.

Sterspeelster Louisa Nécib voetbalde in haar jeugd altijd in de straten van Marseille, met de jongens die daar de dienst uitmaakten. Terwijl haar vriendjes allemaal ook voor voetbalclubs speelden, was Nécib er lange tijd van overtuigd dat dat er voor haar niet in zat, totdat ze erachter kwam dat er ook zoiets als meisjesteams bestaan. De voetbalwereld is haar er dankbaar voor.

 

EniolaAluko2

 

ENGELAND heeft een zo mogelijk nog indrukwekkender kwalificatiereeks achter de rug dan Frankrijk. Met 52 doelpunten voor en slechts één tegen was de nummer zes van de Wereldranglijst goed op schot. Na een teleurstellende Olympische Spelen in eigen land, waar Team Great Britain in de kwartfinale werd verslagen door Canada, zijn de Engelsen er nu op gebrand om zich definitief te vestigen tussen de grote landen van het vrouwenvoetbal.

Sterspeelster en topscorer in de kwalificatie (13 goals) was de 28-jarige spits Eniola Aluko (foto). Hoewel haar jongere broer Sone, speler van Hull City, uitkomt voor Nigeria, is Eniola al ruim een decennium deel van het Engelse vrouwenelftal. Nu haar aanvalsmaatje van weleer en sterspeelster Kelly Smith met pensioen is rekenen de Engelsen op de doelpunten van de soms grillige Aluko, die ooit ‘de Wayne Rooney van het vrouwenvoetbal’ genoemd werd.

Hoewel Engeland met verdedigingsleidster Alex Scott (30) en middenveldster Fara Williams (31) zat ervaring heeft, zijn er ook wat nieuwe gezichten bij. Middenveldster Jordan Nobbs (22), linksback Alex Greenwood (21) en vooral de makkelijk scorende spits Fran Kirby (21) voeren een nieuwe generatie Engelse voetbalsters aan, die van hun ploeg ook in de toekomst een team om rekening mee te houden moeten maken.

Selectie:

WKselectieEngeland

STATUS: OUTSIDER

De Engelsen hebben veel kwaliteit in de selectie en zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een niet te onderschatten elftal, maar het is onzeker hoe het team zonder Kelly Smith en met wat nieuwkomers zal gaan presteren. Mochten de jonkies de ploeg van bondscoach Mark Sampson echt van een kwaliteitsinjectie voorzien, dan zouden er weleens mooie dingen kunnen volgen. De vuurdoop in de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk zal direct laten zien hoe de Engelsen er precies voor staan.

Ook buiten de lijnen weten de Engelse vrouwen wat presteren is. Aluko studeerde af in Rechten, doelvrouw Siobhan Chamberlain heeft een Master in Sports Nutrition en Karen Carney is afgestudeerd in Sports Science. Een technische staf lijkt haast overbodig.

 

YoreliRincon2

 

In 2011 deden de vrouwen van COLOMBIA voor het eerst mee op het WK, nu zijn ze terug met een bijzonder talentvol elftal dat in 2014 achter Brazilië tweede werd op de Copa America. De Colombianen, met geen enkele dertiger in de selectie, hebben een elftal met een sterke defensie en enkele begaafde voetbalsters voorin. De nummer 28 van de Wereldranglijst hoopt te kunnen verrassen in Canada, zoals de mannen dat in Brazilië deden.

Yoreli Rincón (foto) zal daar een hoofdrol in moeten spelen. De nu 21-jarige aanvallende middenveldster schoot haar land al in 2010 naar het eerste WK en heeft dat kunststukje nu herhaald. Rincón is technisch begaafd, kan doelpunten maken en ook haar teamgenoten tot scoren brengen. Ook heeft ze voor haar leeftijd al een schat aan ervaring, opgedaan in onder meer de Zweedse, Amerikaanse en Italiaanse competitie, waardoor ze nu al één van de leidende speelsters van haar team is.

De andere talenten van Colombia zijn aanvalster Lady Andrade (23) en middenveldster Leicy Santos (19). Andrade is samen met Rincón de verantwoordelijke voor de doelpunten. Achterin is keepster Sandra Sepulveda (27) belangrijk, met daarvoor Natalia Gaitan (24) die de leiding heeft over de verdediging. Nestor van de ploeg is de 29-jarige aanvalster Ingrid Vidal.

Selectie:

WKselectieColombia

STATUS: VERRASSING

Het is makkelijk de Colombianen in deze zware poule bij voorbaat af te schrijven, maar eigenlijk weet niemand hoe goed de jonge ploeg van de Zuid-Amerikanen nou echt is. In het Colombiaanse kamp hoopt men op een stunt, zeker als de eerste wedstrijd tegen Mexico gewonnen kan worden zal het vertrouwen daarin stijgen. Wees daarom niet verrast als Colombia het Frankrijk en Engeland lastig gaat maken.

Spits Lady Andrade is niet altijd een echte dame. Op de Olympische Spelen liet ze tegen de Verenigde Staten zien bovendien niet echt over de Olympische mentaliteit te beschikken door levende legende Abby Wambach uit het niets op haar rechteroog te slaan. Ze werd voor twee wedstrijden geschorst.

 

Frauen-WM 2011 - Mexiko - England

 

Underdog MEXICO heeft in eigen land geen vrouwencompetitie. Het meerendeel van de speelsters voetbalt dan ook in buurland de Verenigde Staten, terwijl vijf speelsters uit de selectie momenteel zonder club zitten. In 1999 en 2011 deed Mexico al eerder mee en kwam het niet door de groepsfase, een scenario dat hoogstwaarschijnlijk ook op de editie van 2015 van toepassing zal zijn. Alleen met heel veel moeite wist Mexico zich te kwalificeren, door Trinidad en Tobago met de hakken over de sloot te verslaan.

De speelster met de meeste ervaring is Mónica Ocampo (foto). De 28-jarige aanvalster heeft een aardige staat van dienst in de Amerikaanse voetbalcompetitie en kan over het algemeen zonder veel moeite het net vinden. Hoewel ze in haar competitie vaak geen vaste waarde is, haalt ze toch regelmatig een hoog doelpuntengemiddelde, wat haar in 2013 de prijs van Most Prolific Scorer opleverde.

Naast Ocampo moet de 23-jarige aanvalster Charlyn Corral, die al op haar dertiende in het Onder 20-team debuteerde, voor het gevaar zorgen. Met haar doelpunt in de slotfase van het duel met Trinidad en Tobago zorgde zij ervoor dat Mexico het WK haalde. Een andere belangrijke pion is de in Californië geboren aanvallende middenveldster Verónica Pérez (27).

Selectie:

WKselectieMexico

STATUS: KANSLOOS

Met Frankrijk, Engeland en het niet te onderschatten Colombia in deze poule lijkt Mexico ook dit keer weer met lege handen naar huis te moeten. Met Ocampo, Corral en Pérez heeft de ploeg drie aardige speelsters, maar over de gehele breedte is de selectie van de Mexicanen met de recht de zwakke broeder van Poule F.

Bondscoach Leonardo Cuellár, voormalig Mexicaans international, is al coach van de Mexicaanse vrouwenploeg sinds 1998. Dat is het jaar waarin reserve-sluitpost Emily Alvarado geboren werd.