ZOUMA

Naam: Kurt Happy Zouma
Positie: centrale verdediger, verdedigende middenvelder, rechtsback
Land: Frankrijk
Geboren: 27-10-1994
Club in 2013: AS Saint-Étienne
Club daarna: FC Chelsea

Zouma in 2013
In 2011 liep er bij Saint-Étienne plots een mysterieuze verdediger rond zonder naam op zijn shirt. Trainer Christophe Galtier wilde niet dat scouts van grotere clubs er te snel achter zouden komen wie zijn 16-jarige supertalent was. Maar het duurde niet lang voor Kurt Zouma op álle scoutinglijstjes stond. De grote, sterke verdediger met een immense sprongkracht en snelheid veroverde als tiener met gemak een basisplaats en blonk geregeld uit. Na Raphaël Varane was hier wéér een toekomstige Franse topverdediger, het hield gewoonweg niet op. Nog meer dan Varane, was Zouma een echt krachtmens, alleen tactisch was hij dan weer net wat minder.

Zouma in 2016
Uiteindelijk was het Chelsea dat bijna 15 miljoen voor de jonge Kurt over had, eigenlijk een koopje. Het leek er al snel op dat Zouma de veteraan John Terry uit de basis zou voetballen. Onder Guus Hiddink kreeg Terry weer een kans, maar moest Tim Cahill naar de bank. De jonge Fransman leek onomstreden en werd al met Marcel Desailly vergeleken, maar in februari sloeg het noodlot toe. Na weer één van zijn enorme sprongen in een kopduel, kwam Zouma verkeerd neer en scheurde hij zijn kruisband af. Sindsdien heeft hij niet meer kunnen spelen, waardoor hij een EK miste en zijn basisplaats verloor op een cruciaal moment.

Zouma in 2019
Chelsea heeft dan wel David Luiz gehaald, Zouma kan de stokoude Terry en de toch niet altijd even denderende Cahill echt wel uit de basis spelen. Als zijn knie weer op volle sterkte komt is Zouma één van de beste verdedigers op de planeet, al is het maar puur vanwege zijn atletische vermogens. Daarbovenop leerde hij – voor zijn blessure – het spelletje steeds beter lezen, is hij mentaal erg sterk en kan hij ook nog wat dingen met een bal. Probleem is: gaat zijn knie dit allemaal nog toelaten, of wordt hij de nieuwe Ledley King? Voor iedereen die kan genieten van spectaculair verdedigingswerk hopen wij op het eerste.