UÇAN

Naam: Salih Uçan
Positie: centrale middenvelder, aanvallende middenvelder
Land: Turkije
Geboren: 06-01-1994
Club in 2013: Fenerbahçe
Club daarna: AS Roma (verhuurd)

Uçan in 2013
Een jaar eerder had Fenerbahçe anderhalf miljoen voor hem betaald aan het nietige Bucaspor, in 2013 was Salih Uçan het opvallendste talent van de club. De middenvelder met de krullenbos dartelde onbevangen over het veld, strooiend met fijne passes, brutaal de bal opeisend en de lijnen uitzettend. Zijn techniek was puntgaaf, hij was redelijk snel, las het spelletje goed en kon ook nog eens gevaarlijk zijn met zijn heerlijke traptechniek. De tiener werd al gauw bestempeld als één van de toekomstige topspelers van Turkije.

Uçan in 2016
In 2014 betaalde AS Roma 5 miljoen (!) om Uçan voor twee seizoenen te huren, een bizarre constructie die desastreus bleek voor de ontwikkeling van de talentvolle middenvelder. Op het ijzersterke middenveld van AS Roma kwam Uçan tot slechts tien optredens in twee seizoenen, hij was simpelweg nog niet ver genoeg in zijn loopbaan om te concurreren met toppers als Miralem Pjanic en Radje Nainggolan. Inmiddels is hij terug bij Fenerbahçe, waar Dick Advocaat hem weer onderaan de ladder laat beginnen. Dit wordt het seizoen van de waarheid voor de jongen die ooit zo’n fantastische toekomst voorspeld werd.

Uçan in 2019
Op zijn best een onbetwiste basisklant bij Fenerbahçe, maar een echte topper in Europa zal Uçan waarschijnlijk niet meer worden. Daarvoor is hij te ver achtergebleven in zijn ontwikkeling. Hij zou de architect van het Fener-middenveld kunnen worden zoals Selçuk Inan dat is bij Galatasaray, een speler die daar al sinds mensenheugenis precies op zijn goede niveau zit. In het Turkse elftal kan Uçan wellicht ook nog een rol vervullen, maar de echte sterren zullen zijn generatiegenoten Hakan Çalhanoglu en Ozan Tufan worden.