RAFINHA

Naam: Rafael Alcântara do Nascimento
Positie: centrale middenvelder, aanvallende middenvelder
Land: Brazilië
Geboren: 12-02-1993
Club in 2013: FC Barcelona
Club daarna: Celta de Vigo (verhuurd)

Rafinha in 2013
De broer van Thiago, de zoon van Mazinho en de neef van Rodrigo. De jongste telg uit de Spaans-Braziliaanse familie leek misschien wel de beste te kunnen worden. Rafinha was een typische Barcelona-middenvelder: technisch superieur, met een geweldig inzicht en een op de millimeter nauwkeurige passing. Toch, waarschijnlijk vanwege zijn Braziliaanse bloed, leek hij meer op Andrés Iniesta dan op Xavi. Rafinha dribbelde namelijk graag een heel middenveld voorbij, daarbij af en toe gebruikmakend van hoogstandjes die aan Ronaldinho deden denken. De middenvelder zou weleens de perfecte combinatie tussen een Spaanse en Braziliaanse middenvelder kunnen worden.

Rafinha in 2016
Dankzij een zware kruisbandblessure was Rafinha een groot deel van het afgelopen seizoen niet inzetbaar. Zijn concurrent als ‘vierde middenvelder’ van Barça, Sergi Roberto, heeft in de tussentijd veel minuten gemaakt en zijn naam aardig gevestigd en de club haalde ook nog even André Gomes, maar toch zijn de Blaugranas ook zeer tevreden met hun Rafinha. De man die inmiddels voor het Braziliaanse elftal heeft gekozen en twee interlands speelde is nog altijd een grote belofte, die vrijwel moeiteloos mee kan in Luis Enrique’s variant op tiki taka. Enrique laat hem graag invallen, omdat hij met zijn trukendoos een extra dimensie aan Barcelona’s middenveld kan geven.

Rafinha in 2019
Beter dan Thiago. Rafinha lijkt alles op alles te willen zetten om het wél te redden bij Barcelona, en misschien gaat hij daar wel in slagen. Iniesta wordt oud. Het oude genie gaat binnenkort afzwaaien of in ieder geval aanmerkelijk minder spelen en dan wordt het een strijd tussen Rafinha en Sergi Roberto. Beiden lijken ongeveer even goed, maar de pure onvoorspelbaarheid die de Braziliaan in zijn spel legt zou weleens de doorslag kunnen geven. Rafinha is gewoon een levensgevaarlijke speler, een genot voor het oog en een geniale middenvelder. Een echte Barcelona-middenvelder.