ANDRÉ GOMES

Naam: André Filipe Tavares Gomes
Positie: centrale middenvelder
Land: Portugal
Geboren: 30-07-1993
Club in 2013: Benfica
Clubs tot aan 2016: FC Valencia, FC Barcelona
Club daarna: FC Everton (verhuurd)

André Gomes in 2013
FC Porto liet in 2008 een lokaal talent uit haar jeugdacademie vertrekken, die vervolgens via Boavista bij de grote concurrent Benfica terecht kwam. André Gomes was misschien wel de talentvolste van het veelbelovende Portugese team dat in 2012 hoge ogen gooide op het EK Onder-19. Met de zeldzame combinatie van een adembenemende techniek, een groot en sterk lichaam, een geweldig spelinzicht én het vermogen ingewikkelde passes makkelijk te laten lijken, brak hij snel door bij Benfica en werd hij begin 2013 al uitgenodigd voor het Portugese elftal. Eindelijk leek Portugal weer eens een topmiddenvelder te gaan krijgen.

André Gomes in 2016
Inderdaad de topmiddenvelder waar Portugal al zo lang naar snakt, hoewel hij zware concurrentie heeft van vooral Adrien Silva. André Gomes speelde een groot aandeel in de Portugese triple die Benfica in 2014 won en vertrok toen op huurbasis naar FC Valencia. Bij de Spanjaarden werd hij onmiddellijk één van de dragende spelers, na een jaar legde de club 15 miljoen euro voor Gomes neer. Nu is hij hard op weg één van de beste en vooral één van de meest sierlijke middenvelders van La Liga te worden, reden genoeg voor FC Barcelona om hem afgelopen zomer vast te leggen.

André Gomes in 2019 (voorspelling in 2019)
Waarschijnlijk samen met de enorme William Carvalho en de megatalenten Rúben Neves en Renato Sanches een fabelachtig middenveld vormend bij Portugal, en bij FC Barcelona wellicht de opvolger van Andrés Iniesta? Hij is weliswaar een ander type voetballer, maar dat is misschien alleen maar een voordeel. Met zijn defensieve kwaliteiten zal Sergio Busquets wat ontlast worden, aanvallend kan hij uitgroeien tot het niveau Ivan Rakitic. Toch heeft hij nog een lange weg te gaan bij Barça, hij zal niet de eerste middenvelder zijn die er niet slaagt. Hoe dan ook, André Gomes wordt, ergens, een topspeler.

André Gomes in 2019 (in werkelijkheid)
André Gomes beleefde, na het EK te winnen met zijn land, een tragische periode bij Barcelona. Door zijn gebrek aan speeltijd belandde hij zelfs in een depressie. De nieuwe Iniesta, dat bleek een brug te ver. De Catalanen hebben hun geld inmiddels ingezet op Arthur en Frenkie de Jong, hoewel André Gomes nog steeds in hun bezit is. Dit seizoen heeft de Portugees bij Everton weer bij vlagen laten zien hoe steengoed hij kan zijn. Als de Engelsen hem willen overnemen, kan hij een mooie loopbaan in de Premier League opbouwen en wellicht weer in beeld komen bij het Portugese elftal.