OCAMPOS

Naam: Lucas Ariel Ocampos
Positie: linksbuiten, rechtsbuiten, spits
Land: Argentinië
Geboren: 11-07-1994
Club in 2013: AS Monaco
Clubs daarna: Olympique Marseille, FC Genua (verhuurd)

Ocampos in 2013
Eén van de vele ‘nieuwe Messi’s’ die ieder jaar opstaan in Argentinië, hoewel hij met zijn 1,87 meter lengte een beetje een atypische vleugelspeler was. In 2011, toen River Plate op het tweede Argentijnse niveau voetbalde, debuteerde Lucas Ocampos voor de club en een jaar later legde AS Monaco, toen ook nog in de Ligue 2, al 13 miljoen voor hem neer. Daar werd de tweebenige jongeling, met zijn snelheid en heerlijke dribbels op beide flanken, al gauw een bepalende speler, samen met de enigszins vergelijkbare maar minder hoog aangeslagen Yannick Carrasco. Bij Monaco, dat toen al grote plannen had, moest Ocampos de eerste superster gaan worden.

Ocampos in 2016
Nog lang geen superster. Toen de Monegasken steeds meer dure aankopen binnen begonnen te halen, verloor Ocampos zijn basisplaats. Monaco verhuurde en – een halfjaar later – verkocht Ocampos aan Olympique Marseille. Daar heeft hij een aantal fantastische doelpunten gemaakt en was zijn klasse op momenten zichtbaar, maar deelde hij ook in Marseille’s malaise door vaak te moeilijk te voetballen en te veel te willen laten zien. De club functioneert voor geen meter meer, maar zelfs op dit moment heeft het Ocampos niet nodig. Dit seizoen is de vleugelaanvaller verhuurd aan het Italiaanse FC Genua, waar hij moet proberen zijn in het slob zittende loopbaan weer in gang te trekken.

Ocampos in 2019
Een eeuwig talent, wellicht een beetje zoals Andrés D’Alessandro die ooit ‘de nieuwe Maradona’ genoemd werd. Ocampos zal momenten van pure genialiteit afwisselen met wedstrijden waarin hij onzichtbaar is of juist op een pijnlijke manier zichtbaar met mislukte acties en gemiste kansen. De Argentijn zal zich niet goed aan kunnen passen aan het moderne Europese voetbal, waarin de mooiste trucjes niet altijd de beste optie zijn. Wellicht kan hij, net als D’Alessandro later in diens loopbaan, nog wel een groot speler worden in Zuid-Amerika.