MAHER

Naam: Adam Maher
Positie: aanvallende middenvelder, centrale middenvelder
Land: Nederland
Geboren: 20-07-1993
Club in 2013: AZ
Club daarna: PSV, Osmanlispor FK (verhuurd)

Maher in 2013
Als piepjong ventje doorgebroken bij een AZ dat niet meer de financiële slagkracht had van de Scheringa-periode en dus ruimte had voor een nieuwe sterspeler. Die sterspeler was al snel de in Marokko geboren Maher, die als aanvallende middenvelder het spel verdeelde met zijn goede passing en af en toe briljante inzicht, en ook nog eens zelf veel gevaar stichtte voor de goal. Als één van de weinige grote Marokkaans-Nederlandse talenten koos hij voor de Nederlandse nationaliteit, als één van de weinige had hij ook echt een goede kans een ster te worden in Oranje. Een nieuwe Wesley Sneijder leek opgestaan.

Maher in 2016
Geen steek verder gekomen. In de zomer van 2013 haalde PSV het talent voor acht miljoen op in Alkmaar, dat leek een briljante transfer. Maar hoewel er in Eindhoven de laatste jaren het ene na het andere talent doorbreekt, heeft de misschien wel grootste van allemaal – Maher – nog steeds geen basisplaats. Hij is eigenlijk zelfs al zo goed als vergeten. Het probleem bij Maher lijkt mentaal te zijn, zoals eerder Ismail Aissati en Zakaria Labyad overkwam. Hij heeft de klasse wel, maar lijkt niet de absolute wil te hebben de top te bereiken. Bij de Turkse middenmoter Osmanlispor is hij nog niet eens een vaste waarde.

Maher in 2019
Zo’n beetje volledig vergeten. Of hij wordt een betrouwbare Eredivisiespeler, maar het lijkt waarschijnlijker dat Adam Maher een zwervend bestaan gaat leiden bij Siberische degradatiekandidaten, miljoenen betalende woestijnclubs, middenmoters in het Championship en worstelende Turkse topclubs. Ieder seizoen zal hij het weer ergens anders proberen, hopend dat die magische vonk uit zijn AZ tijd weer over zal slaan, en ieder seizoen zal op een teleurstelling uitlopen.