LABYAD

Naam: Zakaria Labyad
Positie: aanvallende middenvelder, rechtsbuiten, linksbuiten
Land: Marokko
Geboren: 09-03-1993
Club in 2013: Sporting Lissabon
Clubs daarna: Vitesse (verhuurd), Fulham (verhuurd), clubloos

Labyad in 2013
Eén van de grootste talenten van Nederland, die al in 2011 voor zijn vaderland Marokko koos. Na een stormachtige ontwikkeling aan de zijde van zijn voorbeeld Ibrahim Afellay in het eerste van PSV vond Labyad Nederland te klein en wilde hij weg. Na veel strubbelingen werd Sporting Lissabon de gelukkige, dat in hem een groot spelverdeler voor de toekomst zag. Met zijn fantastische techniek, lef aan de bal, drang naar voren en inventiviteit leek de Utrechter inderdaad een sensatie te kunnen worden in Portugal, en op termijn via Sporting op weg naar de Europese top te kunnen.

Labyad in 2016
Waar is het misgegaan met Zakaria Labyad? In 2014-2015 dook hij op bij Vitesse, waar hij weinig indruk maakte. Bij terugkeer bij Sporting verkondigde de nieuwe coach Jorge Jesus dat Labyad een “pilaar” van zijn elftal moest worden, maar hij belandde uiteindelijk in het B-elftal en werd het laatste halfjaar verhuurd aan Fulham. In het Championship kwam hij in totaal tot 54 speelminuten. Of het door blessures, een mentaal probleem of simpelweg een gebrek aan kwaliteit (dat kan toch haast niet?) komt, het voormalig toptalent is het helemaal kwijt. Geen club wil hem op dit moment hebben.

Labyad in 2019
Een El Hamdaoui/Afellay-scenario dreigt voor Zakaria Labyad. Zwervend over de aardbol, goede seizoenen afwisselend met dramatische en overal waar hij komt voor controverse zorgend. Labyad bezit grote kwaliteiten, nog steeds, maar lijkt die niet dusdanig in te kunnen zetten om een betrouwbare voetballer te worden in een team van enige statuur. Steeds kleinere clubs zullen de komende jaren de gok nemen met de nummer 10, totdat hij óf ergens op zijn goede niveau terechtkomt, óf niemand de gok meer durft te nemen.