GORETZKA

Naam: Leon Goretzka
Positie: centrale middenvelder, verdedigende middenvelder, aanvallende middenvelder, rechter middenvelder, linker middenvelder
Land: Duitsland
Geboren: 06-02-1995
Club in 2013: VfL Bochum
Club daarna: FC Schalke 04

Goretzka in 2013
Als je de Fritz Walter-prijs voor beste Duitse talent van jonger dan 17 wint (eerder gewonnen door onder meer Lars Bender, Mario Götze en Emre Can) en door je coach Peter Neururer het “talent van de eeuw” genoemd wordt, heb je waarschijnlijk wel wat in je mars. De jonge Leon Goretzka was dan ook een meer dan indrukwekkend talent toen hij in 2012 doorbrak bij Bochum. Groot, al redelijk sterk, ongelooflijk veelzijdig en gezegend met het vermogen zowel doelpunten te kunnen scoren als te kunnen voorbereiden, leek Goretzka een flink opgevoerde versie van Sami Khedira te kunnen worden.

Goretzka in 2016
Een hele rits aan blessures heeft ervoor gezorgd dat Goretzka nog niet is uitgegroeid tot één van de onbetwiste sterren van Schalke. Bovendien is de concurrentie op het middenveld loodzwaar, met dit seizoen ook de andere toptalenten, Max Meyer, Johannes Geis, Nabil Bentaleb en Benjamin Stambouli. Toch behoorde hij bijvoorbeeld tot de voorselectie van Die Mannschaft voor het WK 2014, totdat hij weer eens geblesseerd raakte. Het voordeel voor Goretzka is dat hij op alle middenveldposities uit de voeten kan, maar dit maakt het dan weer moeilijk voor hem om zich op één specifieke plek te richten.

Goretzka in 2019
Leon Goretzka is simpelweg te goed om de top niet te bereiken. Als hij volledig fit kan blijven is hij in staat met zijn fysieke kracht, lengte, fantastische techniek, passing en traptechniek de complete middenvelder te worden. Binnen no time zal hij dan één van de sterkhouders worden bij Schalke, begeerd worden door alle topclubs van Europa en een vast lid van de Duitse selectie worden. Het “talent van de eeuw” zal niet de “speler van de eeuw” worden, maar toch zeker één van de betere middenvelders van zijn generatie.