BOAKYE

Naam: Richmond Yiadom Boakye
Positie: spits, linksbuiten, rechtsbuiten
Land: Ghana
Geboren: 28-01-1993
Club in 2013: US Sassuolo (verhuurd door Juventus)
Clubs tot aan 2016: FC Elche (verhuur), Atalanta Bergamo, Roda JC (verhuur), Latina Calcio (verhuur)
Clubs daarna: Latina Calcio, Rode Ster Belgrado (verhuurd, later verkocht), Jiangsu Suning, Rode Ster Belgrado

Boakye in 2013
Samen met Domenico Berardi joeg Richmond Boakye verdedigers in de Serie B schrik aan. Juventus, eigenaar van de explosieve en sterke Ghanees, keek tevreden toe hoe hun investering van 4 miljoen euro (overgemaakt aan FC Genoa) zich ontwikkelde. Boakye, die op zijn 19e al debuteerde voor zijn land, scoorde in 2012-2013 in 32 duels 11 doelpunten en gaf ook nog 6 assists. De koelbloedige afmaker deed wel wat denken aan zijn illustere landgenoot Asamoah Gyan.

Boakye in 2016
Ja, het enthousiaste stukje hierboven gaat inderdaad over die speler die in 10 Eredivisieduels voor Roda JC geen enkele goal wist te maken. Boakye werd na zijn seizoen bij Sassuolo verhuurd aan Primera División-club FC Elche, waar duidelijk werd dat hij niet meer dan middelmatig is op het hoogste niveau. Juventus verkocht hem snel aan Atalanta Bergamo, dat na zijn verhuurperiode bij Roda zich ook afvraagt wat ze nou met deze ongeïnspireerd voetballende Ghanees aanmoeten. Latina Calcio, een Serie B-clubje dat veel mislukte Serie A-spelers opkoopt, heeft Boakye in de zomer voor 2 miljoen overgenomen.

Boakye in 2019 (voorspelling in 2016)
En Atalanta zal heel tevreden zijn om nog zo veel geld voor deze nu al uitgerangeerde spits te ontvangen. Boakye zal blijven doen wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan, zwerven door de voetbalwereld en zo veel mogelijk geld verdienen met zo min mogelijk inspanning. Een soort Asamoah Gyan dus toch, alleen dan op een veel lager niveau. Intussen zullen ze zich bij Juventus, Sassuolo, Atalanta, Elche, Roda en Latina Calcio soms nog eens afvragen: was die jongen niet gewoon drie jaar ouder dan ie zich voordeed?

Boakye in 2019 (in werkelijkheid)
Richmond Boakye bewijst hoe vreemd het kan lopen in de voetbalwereld. Na weer een onzichtbaar seizoen bij Latina Calcio werd hij verhuurd en later verkocht aan Rode Ster Belgrado. In zijn eerste periode daar maakte hij 39 goals in 46 wedstrijden en daarna waren Schalke 04, Borussia Mönchengladbach en zelfs Chelsea plotseling geïnteresseerd. Hij koos, zoals Asamoah Gyan ook gedaan zou hebben, voor China, maar kwam na een half jaartje alweer terug naar Rode Ster. Daar loopt hij weer bijna één op één.