AKÉ

Naam: Nathan Benjamin Aké
Positie: linksback, centrale verdediger, defensieve middenvelder
Land: Nederland
Geboren: 18-02-1995
Club in 2013: Chelsea
Clubs daarna: FC Reading (verhuur), FC Watford (verhuur), FC Bournemouth (verhuur)

Aké in 2013
De Chelsea Young Player of the Year van 2012-2013, die al op zijn 17e gedebuteerd had in het eerste en bankzitter was toen Chelsea in 2013 de Europa League-finale won van Benfica. De ster van Aké was via de jeugd van ADO Den Haag en Feyenoord zo snel rijzende, dat de Londenaren hem in 2011 contracteerden. Niet alleen vanwege zijn haar, maar ook vanwege zijn indrukwekkende fysiek en techniek werd hij vergeleken met Ruud Gullit, hoewel hij een stuk minder aanvallend speelde, als defensieve middenvelder. In Oranje Onder-17 was hij één van de grote mannen.

Aké in 2016
Voor Chelsea kwam hij sinds zijn debuut nog maar 12 keer in actie, maar op huurbasis bij FC Watford maakte hij vorig seizoen minuten in de Premier League. Als linksback maakte Aké indruk met zijn aanvalslust, terwijl hij zijn defensieve taken voortreffelijk uitvoerde. Knap, aangezien Watford met José Holebas een ervaren linksback in huis haalde in de zomer en er eigenlijk weinig plek voor Aké leek. Diens talent is echter niet te ontkennen en hij heeft de kans die Watford hem gaf met beide handen gegrepen. Momenteel, bij FC Bournemouth, zit hij echter vooral op de reservebank.

Aké in 2019
Zoals David Alaba het ooit als centrale middenvelder niet redde bij Bayern München, maar als linksback wel, kan Aké het ook gaan doen bij Chelsea. Baba Rahman en César Azpilicueta zijn niet de minsten, maar als hij érgens door wil breken bij de Londenaren, moet de Hagenaar het als linksback doen. Als dit niet lukt zal Aké door zijn sterke seizoen bij Watford snel een andere goede club vinden en lijkt het een kwestie van tijd voor hij de top bereikt. In Oranje kan hij in 2019 een bepalende speler zijn, al is het nog even de vraag op welke positie.