BV-special: Duitse Bundesliga

Bayern München lijkt (wederom) de gedoodverfde landskampioen in Duitsland. Of kunnen Vfl Wolfsburg, Borussia Dortmund of Borussia Mönchengladbach weer wat terrein terugveroveren van de Rekordmeister? Bundesliga-dino Hamburger SV hoopt dit seizoen niet tegen degradatie te hoeven vechten, en dat geldt ongetwijfeld ook voor VfB Stuttgart, dat op twee seizoenen in de jaren ’70 na, altijd op het hoogste niveau speelde.

De afgelopen drie seizoenen was de titelstrijd niet bepaald spannend. Bayern München werd zowel in 2012-2013 als 2013-2014 met een Autobahn-lengte voorsprong op nummer twee Borussia Dortmund kampioen. Afgelopen jaar was de voorsprong van de ploeg van trainer Pep Guardiola door een inzinking geslonken tot tien punten. Dit seizoen ruiken de achtervolgers bloed.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 21.48.40

Als een talent onder contract staat bij een club als Chelsea en zich bij een andere club moet bewijzen, maakt dat voetbalfans extra nieuwsgierig. Andreas Christensen is zo’n talent, hij mag speelminuten maken bij Borussia Mönchengladbach. De 19-jarige Deen komt daarmee in een verdediging die vorig jaar na Bayern München de minste tegengoals incasseerde. Een prima niveau voor de tweevoudig international om zich, met het oog op het aanstaande EK, te laten zien.

FC Ingolstadt 04 wil niet zo’n club worden die na de promotie na een jaar weer roemloos moet vertrekken. Om dat te voorkomen trok de club doelman Ørjan Nyland aan. De 24-jarige Noor werd op het EK Onder 21 in 2013 door The Guardian verkozen in het Team van het Toernooi. En dat terwijl Manchester United-keeper David de Gea ook actief was op dat toernooi. Na zijn grote aandeel in twee bekers en een landstitel bij zijn oude club Molde, staat hem nu de zware taak om promovendus Ingolstadt 04 in de Bundesliga te houden.

Op jacht naar Europees voetbal heeft Hoffenheim zich verzekerd van de diensten van de 23-jarige Pavel Kaderabek. De Tsjechische rechtsback speelde de afgelopen drie seizoenen bij Sparta Praag, maar maakt nu voor het eerst de stap naar het buitenland. Op internationaal niveau speelde hij al in verschillende vertegenwoordigende elftallen en heeft ook acht interlands bij het ‘grote’ Tsjechië achter zijn naam.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 22.10.07

Vorig seizoen liep Eintracht Frankfurt op drie punten Europees voetbal mis. Dit jaar gaan Die Adler de subtop bestormen. Eintracht heeft met Alexander Meier de topscorer van vorig seizoen in huis, en daar komen nog twee spelers bij. Vaclav Kadlec komt terug van zijn huurperiode bij Sparta Praag en ook Luc Castaignos komt naar de Commerzbank-Arena. Met Meier-Kadlec-Castaignos heeft Eintracht Frankfurt een potentieel gevaarlijk drietal.

Bayer Leverkusen zorgt onder trainer Roger Schmidt regelmatig voor vermaak met zijn aanvallende, agressieve speelstijl. Maar er moeten nog wel bepaalde zwaktes uit het spel van de ploeg gehaald worden. Als dat lukt, wordt het spel niet alleen nóg aantrekkelijker, maar wordt er ook meer succes geboekt. En dan ligt een ticket voor (de voorronde van) de Champions League in het vooruitzicht.

Bij Schalke 04 heeft men de luxe te beschikken over Gazprom-geld. Voorlopig spendeerde de club uit Gelsenkirchen ongeveer dertig miljoen euro. Om ruimte te maken voor spelers als Franco di Santo, Johannes Geis en de vorig jaar al gehuurde Matija Nastasic werden er ook zeven spelers de deur gewezen. Met de gerenoveerde selectie gaat Schalke 04 op zoek naar een plek in de top-4.

Schermafbeelding 2015-08-01 om 11.39.53

Foto Andres Christensen: uk.eurosport.yahoo.com 
Foto Ørjan Nyland: fmsquad.com
Foto Pavel Kaderabek: celebwiki.blesk.cz