Ludogorets, het nieuwe Oost-Europese voetbalbolwerk?

De gloriedagen van Oostblok-clubs als Steaua Boekarest, Ferencváros of Rode Ster Belgrado zijn lang vervlogen, maar andere teams staan op. Kan Ludogorets Razgrad een nieuw gevaar uit het oosten worden?

Er heeft een grote machtsverschuiving plaatsgevonden in het Bulgaarse voetbal. Na in 2000 opgericht te zijn en pas in 2010 voor het eerst profvoetbal te spelen, werd het Ludogorets Razgrad van eigenaar Kiril Domuschiev de afgelopen drie seizoenen op rij kampioen. Traditionele topclubs als Levski en CSKA Sofia hebben niets meer te zeggen. Het is een ontwikkeling die in het hele Oost-Europese voetbal gaande is.

Voetbalbolwerken zijn ingestort. Steaua Boekarest zal nooit meer de beste van Europa zijn zoals in 1986, Dinamo Zagreb moet al haar talenten direct verkopen, Rode Ster Belgrado werd door bijna failliet te gaan opgeslokt door Gazprom, Ferencváros ging echt financieel over de kop en Sparta Praag ging samen met de hele Tsjechische liga ten onder. Alleen de steenrijke Russische en Oekraïense clubs stellen nog wat voor, plus nieuwe namen. Het Tsjechische collectief van Viktoria Plzen bijvoorbeeld, of de lepe Wit-Russen van BATE Borisov. En natuurlijk Ludogorets Razgrad.

Exotische Bulgaren

Ludogorets Razgrad klinkt als een fort in het donkerste gedeelte van Mordor, maar het is eigenlijk een frisse, nieuwe voetbalclub met veel spelers uit verre landen. Cosmin Moti is een Roemeense held van beroep, Tero Mäntylä een verdwaalde Fin, terwijl Brayan Angulo en Sebastián Hernández Colombianen zijn. Verder loopt er een handjevol Brazilianen met Bulgaarse paspoorten rond (poëtische namen als Júnior Caiçara en Juninho Quixadá), aangevuld met twee Portugezen, een Fransman, een Spanjaard, een Tunesiër en zelfs eentje van Madagaskar.

Maar de grootste exotische verrassing van het team komt uit ons eigen bloemkolenland. Hij werd 21 jaar geleden in Goirle geboren en heet Virgil Misidjan. De Bulgaren noemen hem ‘Vura’. De man die tot een jaar geleden zijn dribbelkunsten toonde in het shirt van Willem II, mag het dinsdag opnemen tegen Liverpool en Ludogorets verwacht veel van haar meest creatieve speler. En natuurlijk ook van Roman Bezjak, de Sloveen in de frontlinie van het vreemdelingenlegioen uit Razgrad en het oertype Oostblok-spits: kalm en dodelijk, met een kop die je achter de deur van een Siberische isoleercel zou verwachten.

Champions League

En nu staan ze voor het eerst in de Champions League. De club bewijst dat je met slim scouten en de durf om te investeren een heel aardig team op de been kunt brengen, ook als je uit een mindere competitie komt (lees je mee, Marc Overmars?). Of dat team ook bestand is tegen de klasse van Liverpool, Real Madrid en FC Basel is twijfelachtig, maar van zes verliespartijen zullen ze niet in de war raken. Want zíj staan er, en de traditionele Oost-Europese topclubs niet…

Foto bovenaan: Ludogorets’ Nederlandse exoot, Virgil Misidjan. Bron: koran303.com.