VILHENA

Naam: Tonny Emilio Trindade de Vilhena
Positie: centrale middenvelder, aanvallende middenvelder
Land: Nederland
Geboren: 03-01-1995
Club in 2013: Feyenoord
Club daarna:

Vilhena in 2013
Als net 17-jarig ventje mocht Tonny Vilhena in het eerste van Feyenoord debuteren en al snel werd hij een soort van vaste waarde. Hij maakte indruk met zijn onberispelijke balbeheersing, zijn goede passing en drang naar voren. Toch stond hij ook verdedigend zijn mannetje, wat hem tot een erg allround talent maakte. Bij Oranje Onder-17 was Vilhena één van de uitblinkers, het had er alle schijn van dat een toekomstige topmiddenvelder opgestaan was. In maart 2013 haalde Louis van Gaal hem zelfs al bij het Nederlands Elftal, al maakte hij toen nog geen minuten.

Vilhena in 2016
Na een flink mindere periode, waarin hij zijn basisplaats verloor, met Feyenoord overhoop lag over een nieuw contract en zelfs bijna naar een andere club vertrok, is Vilhena nu weer terug. Zijn ontwikkeling heeft even stilgelegen, maar toch kun je als 21-jarige tevreden zijn met 150 officiële duels voor je club. Tegenwoordig wordt Vilhena meer als centrale middenvelder gebruikt, die de verdediging met het middenveld verbindt. De briljante steekpasses en prachtige afstandsschoten hoeven we daarom minder van hem te verwachten. Hij is nu meer een harde werker die ook technisch meer dan vaardig is.

Vilhena in 2019
Een soort Nederlandse Bastian Schweinsteiger, die ook ooit als getructe aanvallende middenvelder begon en steeds meer als controleur ging spelen. Of Vilhena dat topniveau gaat bereiken is de vraag. De kwaliteiten heeft hij, maar zoals bij zoveel Nederlandse spelers van deze tijd is het de vraag of hij mentaal sterk genoeg is. Om hier toch niet al te genuanceerd te doen: we gokken erop dat hij een topper wordt. Zijn kwaliteiten komen vroeg of laat altijd bovendrijven, kwaliteiten die hem gewild zullen maken in de Europese (sub)top en in Oranje.