STAFYLIDIS

Naam: Konstantinos Stafylidis
Positie: linksback, linker middenvelder, verdedigende middenvelder
Land: Griekenland
Geboren: 02-12-1993
Club in 2013: Bayer Leverkusen
Clubs daarna: FC Fulham (verhuurd), FC Augsburg

Stafylidis in 2013
De jonge Griekse linksback Konstantinos Stafylidis brak als 17-jarige al door bij PAOK Thessaloniki en was aanvoerder van Griekenland Onder-19 tijdens het EK van 2012. Zowel voor club als land blonk hij uit, dus sloeg Bayer Leverkusen in de zomer van 2012 snel toe. Op termijn zou Stafylidis een prima vervanger kunnen worden voor Giulio Donati, met hetzelfde mediterrane temperament in zijn spel. Bovendien had de Griek een gevaarlijke traptechniek, was hij fysiek sterk, redelijk snel en goed met de bal aan zijn voet. En Griekse verdedigers doen het doorgaans goed in de Bundesliga.

Stafylidis in 2016
Doet het goed in de Bundesliga, volgens sommigen is hij daar zelfs de beste linksback (die zijn David Alaba waarschijnlijk vergeten). Alleen speelt hij niet voor Bayer Leverkusen, dat (nog) te hoog gegrepen bleek, maar bij FC Augsburg. Ook is hij inmiddels een vaste waarde in het Griekse nationale elftal. Met zijn energieke spel, goede voorzetten en stevige tackles is hij het type spectaculaire linksback. Stafylidis heeft altijd het mes tussen de tanden, een kwaliteit die bij een verdediger natuurlijk niet mis is. Toch is hij nog lang niet op het niveau waar hij misschien wel had moeten zijn. De grote belofte die hij ooit was bij PAOK, is hij inmiddels helaas niet meer.

Stafylidis in 2019
Waarschijnlijk een soort Vassilis Torosidis: een goede back in de subtop van Europa. Misschien kan hij, als hij zijn huidige ontwikkeling doorzet, zelfs nog wat hoger rijken. Hij bezit veel van de kwaliteiten die een goede linksback nodig heeft, al blinkt hij in al die dingen misschien net te weinig uit om de top te kunnen bereiken. Bij Griekenland zullen ze waarschijnlijk veel plezier aan hem beleven, hij kan een leider worden van een nieuw Grieks elftal.