SOBOL

Naam: Eduard Oleksandrovych Sobol
Positie: linksback, linker middenvelder, centrale verdediger
Land: Oekraïne
Geboren: 20-04-1995
Club in 2013: Shakhtar Donetsk
Clubs daarna: Metalurg Donetsk (verhuurd), Metalist Kharkiv (verhuurd), Zorya Luhansk (verhuurd)

Sobol in 2013
Shakhtar Donetsk verstaat de kunst van het Brazilianen scouten als geen ander, maar af en toe hebben ze ook een leuk Oekraïens talent in petto. Begin 2013 plukte de Oekraïense grootmacht bij het nietige Metalurg Zaporizhya de onbekende linksback Eduard Sobol weg, die al snel zeer talentvol bleek en aardig wat speeltijd kreeg. Met zijn lengte en fysieke kracht was hij moeilijk voorbij te spelen, dat ziet men in Oekraïne graag in haar verdedigers. Ondanks het feit dat hij nog maar 18 jaar was, leek het een kwestie van tijd voor Sobol een vaste waarde zou zijn bij Shakhtar.

Sobol in 2016
Een kwestie van tijd is het nog steeds, alleen iets meer tijd dan verwacht. De afgelopen seizoenen werd hij telkens verhuurd, met wisselend succes. Vaste waarde werd hij nog nergens, maar dat lijkt hij bij Zorya Luhansk nu wel te worden. Op 5 september maakte Sobol ook eindelijk zijn debuut in de hoofdmacht van zijn land. Het heeft even geduurd, maar de pragmatische linkervleugelverdediger is nu toch echt aan het doorbreken. Als hij zijn ontwikkeling door kan zetten is het niet ondenkbaar dat hij volgend seizoen ook bij Shakhtar een rol van betekenis kan gaan spelen.

Sobol in 2019
De vaste linksback van Shakhtar Donetsk en het Oekraïense nationale elftal. Of Sobol veel hoger dan dat zal kunnen doorstomen is een beetje de vraag, al is dat natuurlijk een zeer respectabel niveau. Sobols sobere stijl zal in Europa misschien wat minder aanslaan, hij moet niet dezelfde weg als de bij Barcelona totaal mislukte Dmytro Chygrynskiy af gaan leggen.