SHAW

Naam: Luke Paul Hoare Shaw
Positie: linksback, linker middenvelder
Land: Engeland
Geboren: 12-07-1995
Club in 2013: FC Southampton
Club daarna: Manchester United

Shaw in 2013
Ieder Premier League-seizoen hypet de Engelse media wel weer een nieuw talent uit eigen kweek, hopend dat dit nieuwe wonderkind het Engelse elftal eindelijk weer naar glorie op een EK of WK zal leiden. Toen de piepjonge Luke Shaw in november 2012 indrukwekkend doorbrak bij Southampton deed de media al snel alsof deze jongen de voetballende Luke Skywalker was. Toch leek de hype geheel gerechtvaardigd, want Shaw voetbalde al erg volwassen voor zijn leeftijd, zowel in aanvallend opzicht als wanneer hij verdedigend op moest treden. Een glorieuze toekomst lonkte.

Shaw in 2016
Die glorieuze toekomst lonkt nog steeds. Het is soms moeilijk voor te stellen dat Shaw nog altijd pas 21 is. De jongen kan zich op snelheid meten met vleugelspelers als Jesús Navas of Alexis Sánchez, maar kan met een ferme beuk ook spitsen als Diego Costa of Salomon Rondón van de bal beroven. Shaw had eigenlijk allang een wereldster moeten zijn, maar de ongelukkige overtreding van Héctor Moreno in de Champions League kostte hem het hele afgelopen seizoen. Inmiddels is hij fit en lijkt hij onder José Mourinho een steunpilaar van een nieuw United te gaan worden.

Shaw in 2019
Een absolute wereldtopper en een Manchester United-icoon in wording. Shaw heeft simpelweg alle kwaliteiten die een linksback zou moeten bezitten. Met zijn positieve uitstraling en de mentale weerbaarheid die hij door zijn zware blessure gekweekt heeft, kan hij ook één van de leiders van het elftal worden, zoals Gary Neville dat ooit was. Al lijkt Luke Shaw een nog completere voetballer dan zijn voorganger. Of hij het Engelse elftal ook naar prijzen gaat leiden is nog de vraag, maar aan de inzet en kwaliteiten van Shaw zal het in ieder geval niet liggen.