SANTI MINA

Naam: Santiago Mina Lorenzo
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten, spits
Land: Spanje
Geboren: 07-12-1995
Club in 2013: Celta de Vigo
Club daarna: FC Valencia

Santi Mina in 2013
Nog piepjong, maar toch al bij de eerste selectie van het bescheiden Celta de Vigo. Intussen speelde hij ook 13 duels voor het B-elftal, waarin hij liefst 8 keer scoorde. De jonge Santi Mina had iets, iets geniaals. Ja hij was snel, ja hij had leuke acties in huis en ja hij kon, zoals het een Spanjaard betaamt, goed combinatievoetbal spelen, maar hij had nog iets extra’s. Zijn manier van tegenstanders voorbij spelen had iets intuïtiefs, iets dat volledig op gevoel ging, iets aangeborens. Iets dat van Santi Mina een hele grote kon maken.

Santi Mina in 2016
Santi Mina heeft net zijn debuutseizoen voor FC Valencia achter de rug, waarin hij zich geprofileerd heeft als een uitmuntende doelpuntenmaker. In het zwak presterende Valencia zijn 8 doelpunten en 6 assists een knappe prestatie. Vooral zijn prachtige goal tegen FC Barcelona is een memorabele. Hij is nog geen onbetwiste basisspeler en moet dit seizoen concurreren met nieuweling Nani, maar is met zijn onvoorspelbaarheid, gemakkelijke dribbel en behoorlijk hoge rendement wel iemand die zijn huid duur kan verkopen.

Santi Mina in 2019
Een speler die vast bij de selectie van het Spaanse elftal zit, zonder twijfel. Wellicht niet als basisspeler, maar zeker als gevaarlijke aanvaller om in slotfases van wedstrijden in te brengen. Bij Valencia kan hij een grote ster worden, zoals David Silva en Juan Mata dat ooit waren. Santi Mina’s genialiteit zal, hoe ervarener, fitter en sterker hij wordt, steeds meer tot uiting komen en van hem één van de betere rechtsbuitens van Europa gaan maken.