SANOGO

Naam: Yaya Sanogo
Positie: spits
Land: Frankrijk
Geboren: 27-01-1993
Club in 2013: AJ Auxerre
Clubs daarna: Arsenal, Crystal Palace (verhuurd), Ajax (verhuurd), Charlton Athletic (verhuurd)

Sanogo in 2013
Als Arsène Wenger interesse heeft in een Franse spits, gaan de alarmbellen rinkelen. Hoewel het alweer lang geleden was dat Wenger een écht toptalent naar zijn club had kunnen lokken, had hij nog steeds een bepaalde reputatie. En Yaya Sanogo leek the real deal, met zijn 10 goals in 13 wedstrijden voor Auxerre in de Ligue 2. Hij was groot, redelijk sterk, kon een mannetje passeren en dus ook scoren. Het zou twee kanten op kunnen met Wengers young padawan: hij kon de nieuwe Henry worden, of de nieuwe Aliadière.

Sanogo in 2016
Het werd nog veel erger dan de nieuwe Aliadière. Yaya Sanogo is uitgegroeid tot hét ultieme symbool van Wengers falende transferbeleid. De man die als grote belofte werd binnengehaald kwam tot nu toe tot 21 doelpunt- en assistloze optredens in de Premier League en groeide afgelopen seizoen uit tot één van de allerslechtste Ajax-spelers in tijden. Zelfs in het tweede van de Amsterdammers kwam hij tot slechts drie wedstrijden (nul goals, natuurlijk). Bij zijn debuut op huurbasis bij Charlton Athletic maakte hij plotseling een hattrick, maar in de zeven potjes daarna was zijn rendement weer nul. Waar ging het mis met Yaya Sanogo?!

Sanogo in 2019
Jérémie Aliadière, ooit door Wenger binnengehaald als dé nieuwe Franse superspits, is nu een onbeduidend aanvalletje bij FC Lorient. Yaya Sanogo wacht misschien nog wel een erger lot. Het zal met hem alleen maar bergafwaarts gaan, er is geen weg terug meer naar de top voor de slungelige spits. Hoewel Aliadière gelukkig voor hem nog door de meeste mensen vergeten is, is zo’n anonieme rol voor Sanogo een droom die nooit uit zal komen. Want hij zal nog jarenlang bekendstaan als één van de grootste mislukkingen van Arsène Wenger.