OXLADE-CHAMBERLAIN

Naam: Alexander Mark David Oxlade-Chamberlain
Positie: rechtsbuiten, tweede spits, rechtsbuiten
Land: Engeland
Geboren: 15-08-1993
Club in 2013: Arsenal
Club daarna:

Oxlade-Chamberlain in 2013
Na op zijn 17e door te breken bij Southampton snel opgepikt door Arsenal, waar hij direct uitgroeide tot een fenomenaal talent. ‘The Ox’, zoals hij liefkozend genoemd werd, was explosief, creatief en inventief en werd al snel een soort joker voor Arsène Wenger. Als Oxlade-Chamberlain erin kwam, wist je zeker dat er iets ging gebeuren. En meestal was dat iets spectaculairs. De vleugelaanvaller voetbalde volledig vrij, zonder druk en zonder angst, deed precies wat er in heb op kwam. Dat maakte hem onvoorspelbaar en levensgevaarlijk voor iedere tegenstander. Het nieuwe Engelse megatalent was opgestaan.

Oxlade-Chamberlain in 2016
Intussen heeft Engeland alweer allerlei nieuwe ‘megatalenten’ en kijkt niemand nog echt om naar Oxlade-Chamberlain. Hij heeft een beetje hetzelfde probleem als zijn ploeggenoot Theo Walcott, het ziet er allemaal leuk uit, maar het levert zo weinig op. In 106 Premier League-duels scoorde hij 8 goals en gaf hij 11 assists. Véél te weinig voor iemand met zijn kwaliteiten. De aanvaller levert zelden een serie sterke optredens af, hij presteert wisselvallig en is daardoor niet iemand waar Wenger altijd van op aan kan. Ook bij Engeland is hij ver van de basiself verwijderd.

Oxlade-Chamberlain in 2019
Een leuke Premier League-voetballer, maar niet meer dan dat. Oxlade-Chamberlain heeft bepaalde kwaliteiten, maar levert niet het rendement dat toch ook nodig is in de Europese top. Hij zal het soort speler worden dat af en toe een heerlijke goal maakt die de hele wereld over gaat, en dan de weken daarna telkens ruk speelt. Een typische Arsenal-speler dus. Net als Walcott ligt het in de lijn der verwachting dat ook Oxlade-Chamberlain nog lang bij de Londenaren blijft, tot hij niet veel meer is dan een schim van wat hij ooit leek te gaan worden.