OLINGA

Naam: Fabrice Olinga Essono
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten, spits
Land: Kameroen
Geboren: 12-05-1996
Club in 2013: FC Málaga
Clubs daarna: Apollon Limassol, Zulte Waregem (verhuurd), Sampdoria, FC Viitorul (verhuurd), Royal Excel Moeskroen

Olinga in 2013
In 2012 debuteerde bij FC Málaga plots een net 16-jarig ventje uit Kameroen dat in die wedstrijd meteen scoorde en de jongste doelpuntenmaker in de Primera División ooit werd. Om de spits nog meer met een Kameroense legende te vergelijken: hij had leren voetballen bij de Samuel Eto’o Foundation. De piepjonge Fabrice Olinga leek de juiste man te zijn om in Eto’o’s voetsporen te treden, met zijn snelheid, fijne techniek en onbevreesde manier van voetballen. Ook bij zijn debuut in het Kameroense elftal, hij was toen nog steeds slechts 16, scoorde hij direct.

Olinga in 2016
Het is bij die ene goal voor Málaga en die ene goal voor Kameroen gebleven. De 16-jarige sensatie bleek toch niet zo goed als gedacht en wordt niet meer vergeleken met Eto’o maar met Afrikaanse megatalenten die het nooit redden in Europa, zoals Nii Lamptey of Dominik Adiyiah. Een cynicus zal zich afvragen of Olinga wel echt zo jong is als hij beweert. Málaga heeft hem in ieder geval allang laten gaan, het afgelopen seizoen kwam hij bij Royal Excel Moeskroen in België tot slechts zeven optredens, waarin hij niets memorabels kon laten zien. Dit seizoen heeft hij nog niet kunnen scoren. Fabrice Olinga is wat je noemt een mislukt talent, een spectaculair mislukt talent.

Olinga in 2019
Alleen nog herinnerd door hen die er een stille fascinatie met grandioos mislukte talenten op na houden. Misschien kan hij aarden in de Belgische competitie, maar waarschijnlijk zal ook dat niveau te hoog gegrepen blijken voor Olinga. Eerder zal hij ergens in Oost-Europa of Azië terechtkomen. De bondscoach van Kameroen zal nooit meer bellen, Eto’o zal niet meer met hem vergeleken willen worden. De jonge Fabrice Olinga gaat het onzekere bestaan van een voormalige hype tegemoet.