MAUPAY

Naam: Neal Maupay
Positie: spits, rechtsbuiten
Land: Frankrijk
Geboren: 14-08-1996
Club in 2013: OGC Nice
Club daarna: AS Saint-Étienne, Stade Brest 29 (verhuurd)

Maupay in 2013
Een meer dan handig aanvallertje met Argentijnse roots dat in 2012 als net zestienjarige debuteerde voor OGC Nice. Maupay was snel, technisch goed, kon prima afmaken en leek nog enorme groeimogelijkheden te hebben. Vooral omdat hij bij het relatief kleine Nice veel speeltijd kon krijgen voor een talent van zijn leeftijd. Hoewel hij net 1,70 meter lang was en fysiek niet al te sterk was (logisch ook voor een puber) bezat hij zoveel klasse dat hij alsnog goed meekon in de Ligue 1. Met zijn inventiviteit en jeugdige lef gaf hij Nice iets onvoorspelbaars.

Maupay in 2016
Werd in de zomer van 2015 voor een zacht prijsje overgenomen door AS Saint-Étienne, Nice zag niet heel veel meer in haar voormalige toptalent. Bij Saint-Étienne wilden ze nog wel een gokje wagen en heeft Maupay geen verkeerd seizoen gedraaid, hoewel hij het vooral met korte invalbeurten moest doen. Maar om echt als spits door te breken mist de jongeling nou eenmaal de fysieke kracht en lengte. Dit seizoen, in de Ligue 2, heeft hij echter al 7 goals gemaakt in slechts 11 wedstrijden, waarmee Neal Maupay laat zien dat hij het echt nog niet verleerd is.

Maupay in 2019
Een gerespecteerde, goede speler in de Ligue 1. Maupay bezit nu eenmaal bepaalde kwaliteiten, maar niet genoeg om de top te halen. De Franse competitie lijkt daarom precies van het goede niveau voor de kleine, snelle aanvaller. De grote vraag is of hij als spits gaat spelen, of toch op de rechterflank. Wellicht kan hij goed tot zijn recht komen in een systeem met twee spitsen, cirkelend rond een grote targetman. Dat is het jammere van spelers als Neal Maupay: erg talentvol, dat ziet iedereen, maar waar moet hij precies spelen?