MARTIAL

Naam: Anthony Joran Martial
Positie: spits, tweede spits, linksbuiten, rechtsbuiten
Land: Frankrijk
Geboren: 05-12-1995
Club in 2013: Olympique Lyon
Club daarna: AS Monaco, Manchester United

Martial in 2013
Eén van de allergrootste talenten van Frankrijk, en dat zegt veel. Hij leerde voetballen bij het Parijse CO Les Ulis, waar ook Thierry Henry en Patrice Evra ooit als kind begonnen. Lyon pikte hem als veertienjarige snel op, in zijn tweede seizoen in de jeugd daar maakte Martial 32 goals in slechts 21 wedstrijden. Jarenlang was Olympique Lyon al op zoek naar de opvolger van Karim Benzema en Anthony Martial leek de juiste man voor die taak te zijn. Het steenrijke AS Monaco lonkte echter toen al nadrukkelijk naar de diensten van de snelle, technisch zeer begaafde aanvaller.

Martial in 2016
Inderdaad snel overgenomen door AS Monaco, dat een jaar geleden 50 miljoen ontving van Manchester United. Dat bedrag kan zelfs nog oplopen tot 80 miljoen. De hele voetbalwereld sprak schande van zo’n bedrag voor een tiener, maar al bij zijn debuut legde hij de critici het zwijgen op met een weergaloze goal. Met 11 doelpunten in 31 Premier League-duels voor het zwak presterende United is Martials debuutseizoen uitstekend verlopen en ook op het EK in eigen land mocht hij voor de grote jongens van Frankrijk al af en toe zijn kunsten vertonen. Het gaat razendsnel met Martial, maar hij is al heel zijn leven niet anders gewend.

Martial in 2019
Eén van de sterren in een ongelooflijk Frans elftal en uitgroeiend tot de Thierry Henry van Manchester United. Engeland zal al snel te klein zijn voor een voetballer van het kaliber Martial, dus zullen uiteindelijk ook de écht grote superclubs erover denken transferrecords te breken voor de Fransman. Zijn snelheid, virtuoze balbeheersing, beheerste manier van afmaken, gigantische zelfvertrouwen en avontuurlijke spelopvatting gaan van Anthony Martial een regelrechte sensatie maken de komende jaren.