MARKOVIC

Naam: Lazar Markovic
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten, tweede spits
Land: Servië
Geboren: 02-03-1994
Club in 2013: FK Partizan Belgrado
Clubs daarna: Benfica, Liverpool, Fenerbahçe (verhuurd), Sporting Lissabon (verhuurd)

Markovic in 2013
Eén van de meest besproken talenten van Europa, en met reden. De watervlugge Markovic groeide als tiener al uit tot de grote ster van Partizan Belgrado, met zijn heerlijke dribbels, vele assists en af en toe een goaltje. Drie dagen voor zijn achttiende verjaardag mocht hij zelfs al debuteren in het eerste elftal van Servië. Een nieuwe ster leek geboren. Zijn duizelingwekkende demarrages langs de rechter- of linkerflank bezorgden zijn tegenstanders allerlei problemen en zijn snelheid deed denken aan die van Theo Walcott. Met zulke kwaliteiten zou Markovic ongetwijfeld een wereldtopper worden.

Markovic in 2016
Het moet heerlijk zijn om Lazar Markovic te zijn, en lekker met je gigantische snelheid hele verdedigingen voorbij te kunnen sprinten. De verleiding is dan ook groot om dat te vaak te willen doen, en dat is wat ervoor heeft gezorgd dat Markovic nog geen ster is in de Premier League. Het is nog te vaak dribbelen om het dribbelen. Afgelopen seizoen bij Fenerbahçe kwam hij geregeld in actie, totdat hij in februari een zware hamstringblessure opliep. Nu bij Sporting Lissabon start hij af en toe in de basis, maar heeft hij nog niet kunnen overtuigen.

Markovic in 2019
Een speler vergelijkbaar met Theo Walcott en Mohamed Salah: te veel vertrouwend op snelheid, zonder eraan te denken ook andere onderdelen van het spel te ontwikkelen. Lazar Markovic zal backs terroriseren met zijn dribbels, maar vervolgens te weinig doen met de ruimte die hij voor zichzelf schept. De Serviër heeft het in zich om een absolute wereldster te worden, maar zijn grote kracht – zijn snelheid – zal ook zijn grootste zwakte blijken. Toch zal hij een mooie loopbaan kunnen hebben in de Europese subtop.