LUKAKU

Naam: Romelu Menama Lukaku
Positie: spits
Land: België
Geboren: 13-05-1993
Club in 2013: Chelsea
Club daarna: Everton

Lukaku in 2013
De man die spotte met alle wetten in België, door op zijn 17e topscorer van de Jupiler Pro League te worden en het seizoen erna de Ebbenhouten Schoen te winnen. In 2011 legde Chelsea liefst 22 miljoen neer voor de tienersensatie en niemand vond dat een vreemd bedrag. Want Romelu Lukaku zou een hele grote worden. Eigenlijk was hij dat al, met zijn lengte en indrukwekkende fysiek. Bovendien was hij snel, redelijk met de bal aan de voet en een levensgevaarlijke afmaker. Deze jongen, deze man eigenlijk al, zou weleens de beste spits op aarde kunnen gaan worden.

Lukaku in 2016
Hoewel het Chelsea-avontuur niet slaagde, heeft Lukaku zich de afgelopen seizoenen bij Everton enorm ontwikkeld. Na een succesvol seizoen op huurbasis betaalde de club uit Liverpool in 2014 ruim 35 miljoen voor de oersterke Belg. Inmiddels heeft hij al 67 doelpunten voor ze gemaakt, gemiddeld twintig per seizoen dus. Lukaku is het soort spits waar zelfs de grootste slopers van verdedigers een zware middag tegen hebben, want hij is minstens net zo sterk als iedere mandekker, en doorgaans veel sneller. De vaste spits van De Rode Duivels is eigenlijk véél te goed voor Everton.

Lukaku in 2019
Eén van de beste vijf spitsen ter wereld, zo niet de beste. Op kracht, snelheid en techniek kan hij iedere verdediger de baas en zijn afronding is van wereldklasse. Lukaku zal bij één van de grootste clubs van Europa voetballen, met België hoge ogen gooien in iedere landencompetitie en doelpuntenrecords vestigen waar hij maar komt. Bovendien zal Lukaku in 2019 nog een belangrijk aspect hebben toegevoegd aan zijn spel: hij zal een leider zijn. De vriendelijke reus is altijd een voorbeeldprof geweest, zodra hij een wat meer gerijpte leeftijd heeft en de status van wereldster, zal hij zijn ploeg bij de hand nemen.