LANZINI

Naam: Manuel Lanzini
Positie: tweede spits, linksbuiten, rechtsbuiten
Land: Argentinië
Geboren: 15-02-1993
Club in 2013: River Plate
Clubs daarna: Al Jazira Abu Dhabi, West Ham United

Lanzini in 2013
De volgende kunstenaar uit de kunstacademie van River Plate. Vliegensvlug, met een onbedwingbare drang te dribbelen, liever fraai missend dan lelijk scorend. Al zorgde Lanzini er vaak gewoon voor dat hij dan fraai scoorde. Hij kon overal in de aanval spelen, maar het gevaarlijkst was hij in een centrale rol net achter de diepe spits. Na een verhuurperiode aan het Braziliaanse Fluminense werd het toptalent een vaste waarde bij River Plate, waardoor zo’n beetje de hele Europese (sub)top achter hem aan zat.

Lanzini in 2016
In 2014 vertrok hij echter naar Al Jazira, de topclub van Abu Dhabi. Toch even iets heel anders dan Barcelona of Real Madrid. Na een ongeïnspireerd seizoen in de woestijn huurde West Ham United de nog steeds veelbelovende Lanzini afgelopen seizoen. In Londen werd duidelijk waarom de Argentijn ooit zo hoog aangeslagen werd. In de schaduw van Dimitri Payet was Lanzini een revelatie, die een aantal wereldgoals maakte en voor constante dreiging zorgde. Helemaal een vaste waarde werd hij nog niet, maar West Ham heeft inmiddels liefst twaalf miljoen voor hem overgemaakt naar Abu Dhabi, dus dat zit wel goed.

Lanzini in 2019
Het soort voetballer dat in de Premier League zeldzaam is. Momentenvoetballers als Manuel Lanzini redden het vaak niet in Engeland, maar deze Argentijn is zó goed dat de Engelsen hem zijn grilligheid zullen vergeven. Hij kan een cultstatus bereiken zoals exoten als Jay-Jay Okocha of Juninho Paulista ooit hadden. Lanzini is het soort voetballer dat met zijn bijna roekeloos creatieve, avontuurlijke spel helemaal niet thuishoort in de Premier League, maar juist daardoor een onberekenbaar wapen is voor zijn club.