KELVIN

Naam: Kelvin Mateus de Oliveira
Positie: rechtsbuiten, linksbuiten, tweede spits
Land: Brazilië
Geboren: 01-06-1993
Club in 2013: FC Porto
Clubs daarna: Palmeiras (verhuurd), FC São Paulo (verhuurd)

Kelvin in 2013
In 2011 doorgebroken in de Braziliaanse Série B, bij Paraná, waar hij meteen de interesse van veel scouts wekte met zijn frivole spel. Razendsnel, dribbelend op het roekeloze af en altijd spelend met een über-Braziliaanse flair, was Kelvin een wandelend spektakel. FC Porto sloeg snel toe en verhuurde de jongeling aan Rio Ave, waar hij samen met Christian Atsu Portugese defensies terroriseerde. In 2012 kwam hij bij de selectie van Porto, en hij leek hij, mede door zijn veelzijdigheid, hard op weg de volgende doorbrekende ster van die club te worden.

Kelvin in 2016
Nog steeds eigendom van FC Porto, maar sinds januari 2015 verhuurd aan clubs in zijn vaderland. Bij FC São Paulo laat hij heel behoorlijke dingen zien, al lijkt hij vooral een leuke draver met een mooie techniek. Hij mist de handelingssnelheid, het spelinzicht en het rendement om het echt te maken bij een grote Europese club als Porto. Aangezien Kelvin inmiddels al 23 is, zou hij die kwaliteiten al wel ontwikkeld moeten hebben. In december loopt zijn verhuurperiode bij São Paulo af, als de Brazilianen genoeg geld op tafel leggen zal Porto hem graag laten vertrekken.

Kelvin in 2019
Een belangrijke creatieve pion bij één van de topclubs in de Braziliaanse competitie, of een leuke exoot voor een Europese middenmoter. Voor het type onvoorspelbare aanvaller waartoe Kelvin behoort bestaat altijd een markt, maar Europese (sub-)topclubs behoren daar niet toe. Zoals zo veel van zijn Braziliaanse collega’s op deze lijst, zal ook Kelvin de Seleção niet naar volgende gloriedagen gaan leiden.